Ovo svaka žena treba da zna!

Kako otkriti rak grlića materice na vreme?

3674

Institut za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut” u okviru Kalendara javnog zdravlja u januaru sprovodi Evropsku nedelju prevencije raka grlića materice od 21. do 27. januara 2019. godine sa ciljem podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.


Evropska nedelja prevencije raka grlića materice ove godine se obeležava pod sloganom  STOP RAKU GRLIĆA MATERICE, koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

dr Danijela Rančić – spec. ginekologije i akušerstva

Šta je rak grlića materice?

Rak grlića materice nastaje na donjem delu materice, koji je okrenut na dole prema vagini. Bolest počinje kada se neke ćelije grlića materice promene i počnu nekontrolisano da se umnozavaju.

Stanje u Srbiji

Sa preko 1300 novobolelih i priblizno 500 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti je uzrok umiranja od raka među našom ženskom populacijom.

Šta prouzrokuje rak grlića materice?

Rak grlića materice je prouzrokovan nekim tipovima Humanog papiloma virusa (HPV).

Postoji preko 100 humanih HPV tipova, a njih 40 uzrokuju infekcije donjeg genitalnog trakta muškaraca i žena. Genitalni HPV se uglavnom prenosi seksualnim kontaktom. HPV je veoma rasprostranjen, ali većina zaraženih HPV-om ozdravi u periodu od 6 do 24 meseci, a da često i ne zna da je bila inficirana. Međutim, imuni sistem nekih žena ne uspeva da se oslobodi HPV-a i rizik za pojavu raka grlića materice je tada potvrđen.

Šta je rano otkrivanje raka grlića materice?

Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice izazvane virusnom infekcijom koja dugo traje, prerasle u rak. Redovni pregledi imaju za cilj da promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što nastane rak, onda kada mogu lako da se otklone. S tim ciljem Republika Srbija započela je organizovani skrining program za rano otkrivanje raka grlića materice, koji je besplatan za sve žene starosti od 25 do 69 godina.

Резултат слика за evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Pregled za rano otkrivanje raka grlića materice obavlja se jednostavnim Papanikolau testom

Kako se odvija Papanikolau test?

U toku kratkog i bezbolnog ginekološkog pregleda sa površine grlića materice uzima se bris koji se potom šalje u laboratoriju, gde se analizira pod mikroskopom u potrazi za ćelijama koje su izmenjene (abnormalne). Ovaj pregled se naziva Papanikolau test (PAPA test). Pregled se nikada ne obavlja u vreme menstruacije. Dva dana pre pregleda ne treba imati seksualne odnose i ne treba koristit nikakve vaginalne tablete. Papanikolau test se najpre radi dve godine zaredom, a nakon toga, ako su prethodna dva rezultata bila normalna, na svake tri godine.

Šta se dešava kada dođe rezultat?

Rezultat testa moći ćete da preuzmete u vašem Domu zdravlja. Većina žena, koje redovno idu na preglede, ima normalan rezultat Papanikolau testa. U tom slučaju rizik da se dobije rak grlića materice je mali.

U GRUPI ŽENA KOJE SU UMRLE OD RAKA GRLIĆA MATERICE NJIH 80 % NIKADA NIJE KONTROLISALO PAPA TEST. ZATO SU REDOVNI GINEKOLOŠKI PREGLEDI  PRAVA PREVENCIJA OVOG OBOLJENJA.

Neke žene imaju abnormalan rezultat Papanikolau testa. To ne znači da one imaju rak, već da su u njihovom brisu nađene izmenjene ćelije,zbog čega su neophodni dodatni pregledi po uputstvu ginekologa. Neke promene ,koje se otkriju dodatnim pregledima,treba odstraniti kako ne bi prerasle u rak. Jednostavan tretman, koji uglavnom može da se obavi ambulantno,najčešće je dovoljan. Takvi tretmani retko utiču na seksualni život žene ili njenu mogućnost da ima decu.

Metode prevencije raka grlića materice

Zbog dugog preinvazivnog stadijuma, rak grlića materice može uspešno i na vreme da se leči. Postoje i metode za njegovu prevenciju, to su primarna i sekundarna prevencija.

U primarnu prevenciju spada HPV vakcina , koja se u svetu koristi od 2006. godine, a kod nas se još uvek ne nalazi u kalendaru obaveznih vakcina, već postoji mogućnost da se one nabave i roditelji dobrovoljno vakcinišu svoju decu.

Sekundarne metode prevencije su skrinig programi tj. uzimanje Papa brisa prilikom ginekološkog pregleda.

Резултат слика за raka grlića materice

Stanje u Bačkoj Palanci za 2017. godinu

U našem Domu zdravlja u toku 2017. godine obavljeno je 2863 Papa testova. Od toga je dobijeno 48 suspektna nalaza, koji su daljom dijagnostikom tretirani i rešeni na zadovoljstvo pacijenata i njihovih doktora. Od 48 suspektna nalaza daljom dijagnostikom je potvrđena sledeća patologija:

  • CIN 1: 7 slučajeva,
  • CIN 2: 3 slučaja,
  • CIN 3: 5 slučaja,
  • 30 suspektnih nalaza je i dalje u procesima dijagnostikovanja.

U 2017. godini u našoj Opštini je prijavljeno 6 slučajeva novoobolelih od karcinoma grlića materice, dok je u tri slučaja zabeležen smrtni ishod.

U Bačkoj Palanci je tokom poslednje dve godine (podaci iz januara 2019.) registrovano 11 obolelih žena od raka grlića materice, a 4 žene su umrle. Maligna degeneracija ćelija u preinvazivnoj fazi registrovana je još kod 7 osoba.

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here