Изградња насипа у Бачкој Паланци

Времеплов „Недељне новине“ број 168 од 24. марта 1968. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 168 од 24. марта 1968. године.


Насип расте на време

Пролећни радови на изградњи насипа око града већ су почели. Градилиште је поново испуњено киперима и булдожерима. Предвиђено је да дефинитивно буде готов до 15. маја ове године. Да ли ће овај рок бити испуњен?

– Ми смо обећали Одбору за прославу одбране од поплава да ћемо успети – рекао нам је пре неки дан инжењер Фрања Башић, инвеститор изградње. Не видим разлога да тако не буде. Једино нас може спречити невреме. Као што је познато у јуну ће се одржати прослава која ће пригодним свечаностима обележити трогодишњицу борбе од поплаве. Том приликом на путу за Дунав биће подигнут и споменик.

Још десет чесми у селу

Стари бунар „на точак“ у центру Младенова подсећа на оне дане када су породице из Купреса, Гламоча и Босанске Крупе дошле у Букин. Био је то једини бунар са исправном водом у селу, јер су Немци повлачећи се у тој последњој пакости остале бунаре загадили. Онда су 1953. године избушена још четири бунара, али је њихов век потрајао свега једну деценију. Проблем здраве пијаће воде у довољној количини за преко 4.000 Младеновљана почео је озбиљније да се решава тек 1966. године. Од тада на свим зборовима бирача једна од главних тема разговора била је – вода…

– У центру села – рекао нам је Петар Кумовић, секретар Месне заједнице – недалеко од школе урађено је оно најважније. Под кровом се налази хидрофор са два снажна мотора и резервоаром од 5.000 литара. Вода се добија из новог артеског бунара дубоког око 150 метара који у минути даје 400 литара, а то је довољно за читаво село. У главној улици постављен је водовод у дужини од 650 метара са три чесме. Тиме ће се постићи да највећа удаљеност од чесме буде око 200 метара, а сада грађани морају да иду по воду и 800 метара…

Регистрација мопеда само у Бачкој Паланци

Секретаријат унутрашњих послова Скупштине општине недавно је преко нашег листа објавио распоред регистрације мопеда по селима наше општине. Међутим, у Ауто – мото друштву рекли су нам да се регистрација по селима не може извршити због тога што возила подлежу техничком прегледу. Пошто справе за испитивање техничке исправности постоје само у Ауто – мото друштву, то ће имаоци моторних возила приликом регистрације морати долазити у просторије друштва ради добијања потврде о исправности…

Плато за аутобусе

Аутобуси новосадског предузећа „Војводина“ сваког дана десет пута долазе и толико пута полазе из Младенова. Они превозе и око 150 ученика средњих школа у Бачкој Паланци. Интересантно је да је „Војводина“ још 1964. године увела прву аутобуску линију на релацији Нови Сад – Младеново. Један од важних проблема тренутно је место за пристајање аутобуса. Они стају и полазе у центру села, али је терен у кишним данима веома блатњав. Зато је одлучено да се изгради бетонски плато за аутобусе површине 20 x 13 метара. Изградња овог објекта стајаће 26.000 нових динара.

Двадесет јутара зеленила

Силбаш већ одавно називају „село – воћњак“, а сад ће још више имати право на ово име. Јер ће се засадити још 2.500 садница јабука, крушака, шљива и трешања. Ово је само једна од акција које се воде на уређењу овог места. Иначе, Силбашани су сами предложили МЗ да уреде село. Поред редовног доприноса гласали су у ту сврху још за допунски. Тако ће се ове године у Силбашу асфалтирати 9.500 квадратних метара бетонских стаза, уредиће се спортски терен, направити дечји вртић и засејати трава по улицама.

– Укупно око двадесет нових јутара зеленила ћемо имати – рекао нам је председник саветa МЗ Миленко Попадић. А са таквим површинама под зеленилом не могу да се похвале ни многи градови.

Челаревци желе потрошачке кредите у свом месту

Многи Челаревци изразили су жељу да се потрошачки кредити, а с обзиром да је Комерцијална банка најавила да ће их давати, дају у њиховом месту. То мотивишу чињеницом да би се излагали трошковима и губљењу времена ако би одлазили у Бачку Паланку да би завршавали формалности око подизања кредита: Чак сматрају да није решење ни то да сваких осам дана један службеник Комерцијалне банке дође у њихово место због тих формалности, јер би и то на известан начин спутавало брже и једноставније подизање кредита.

– Сматрам да би Комерцијална банка – рекао нам је директор „Авале“ Раде Војводић – требало да поведе рачуна о жељи Челареваца, тим пре што је у нашим продавницама добар избор робе уз приступачне цене.

Економиста – библиотека

Библиотека у Младенову вероватно би се „угасила“ да нема Месне заједнице која је једина помаже. Само у прошлој години МЗ је од својих скромних средстава одвојила 2.000 нових динара за куповину нових књига…

– Да нема патроната МЗ – рекла нам је библиотекар – економиста Босиљка Миљуш – тешко би издржали. Штета што се ова наша библиотека не налази при матичној библиотеци „Вељко Петровић“ у Бачкој Паланци… У прошлој години ова библиотека са релативно скромним фондом од око 550 књига имала је 750 чланова, а међу њима је било и 74 земљорадника, шест домаћица и један пензионер…

Из матичарског звања

Добили сина: Златица и Богдан Пешић, Мирјана и Миладин Шијачић и Ана и Драган Партало.

Добили ћерку: Радмила и Никола Срдић и Зора и Крсто Пилиповић.

Венчани: Радослав Јовановић и Розалија Молнар.

Умрли: Лорен Ковач (66).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here