Prvi „Vukovci“ Bačke Palanke

Vremeplov "Nedeljne novine" broj 78 od 26. juna 1966. godine

794
Раскрсница: Краља Петра Првог и Жарка Зрењанина

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 78 od 26. juna 1966. godine.


Smernice Osmog kongresa najsigurniji put našeg prosperiteta

Pred oko 170 delegata i gostiju juče je u Bačkoj Palanci održana jedanaesta Opštinska konferencija Saveza komunista. Konferenciji su prisustvovali Stipe Marušić, savezni poslanici Josip Horvat i Voja Dragović, poslanik pokrajinske Skupštine Radovan Isakov, kao i predstavnici susednih opština Bača, Odžaka, Sombora, Bačkog Petrovca i Vukovara. Opština Žalec iz Slovenije sa kojom Bačka Palanka održava tradicionalne prijateljske odnose takođe je uputila svoju delegaciju koja je prisustvovla Opštinskoj konferenciji. Podnoseći referat o narednim zadacima organizacije SK u Opštini, sekretar OKSK Dragan Đerić je istakao:

– Razvijena dvogodišnja aktivnost Saveza komunista naše Opštine i rezultati koji su u njoj postignuti bila je posebno inicirana početkom delovanja privredne reforme i zadataka koji su se postavili pred komuniste u realizaciji njenih principa. Sprovodeći ove zadatke u život, komunisti i organizacije SKS našli su svoj pun sadržaj rada i analizirajući svakodnevnu praksu i svoje sopstveno stanje utvrdili svoje konkretne zadatke na planu daljeg razvoja i izgrađivanja društveno – ekonomskih odnosa kod nas.

„Budućnost“ traži samostalnost

Poljoprivredno dobro „Budućnost“ koje snabdeva naš grad mesom i mesnim prerađevinama podnelo je predlog za nove cene koje su rezultat objektivnih kalkulacija. Međutim, iako nezvanično u Zavodu za cene u Novom Sadu rečeno nam je da su cene previsoke i da još treba da ih odobri Savet za robni promet Opštinske skupštine.

– Sudeći po ovome, ništa se nije promenilo – rekao nam je direktor „Budućnosti“ Todor Petrić.

– Očekivali smo da će cene biti potpuno odmrznute i da se administracija neće mešati u njihovo formiranje. To će usloviti da se situacija na tržištu mesa, pogotovo svinjskog, neće promeniti. Drugim rečima, to znači da će palanačke mesare i dalje biti veoma slabo snabdevene svinjskim mesom?… I pored svega, kod nas situacija ni sada nije loša – kažu u „Budućnosti“. Mi već sada za naše svinje dobijamo 635 dinara po kilogramu žive vage. Svu svoju proizvodnju možemo prodati po toj ceni. Međutim, postavlja se pitanje: ko će u tom slučaju snabdevati mesom Bačku Palanku?

Mesec dana pre roka?

– Ukoliko nam vremenske prilike ne pomute račune, put Bačka Planaka – Bač biće predat u saobraćaj mesec dana pre roka – tačnije, krajem septembra. Ovo će biti jedinstven građevinski poduhvat u kome se neće zatajiti u završenju radova koje smo planom predvideli, kaže rukovodilac radova inženjer „Vojvodine – put“ Tomislav Rajković, a podloga za asfalt biće do kraja juna postavljena do Obrovca. Jedino je neizvesno koje će vreme biti potrebno za dovršenje puta na onom delu gde pruga preseca trasu ispred samog
Obrovca.

Ipak ni ovo ne zabrinjava inž. Rajkovića, koji kaže:

– Na ovom delu stalno radi jedna crpka koja izbacuje vodu. Iako se sporije napreduje nadamo se uspehu. Ukoliko bude potrebno vodu ćemo izbacivati sa dve pumpe… Postavljanje asfaltne podloge od Bačke Palanke, počeće najkasnije krajem jula, a možda i ranije.

Prvi „Vukovci“ Bačke Palanke

Skupština SR Srbije je početkom ove godine donela Zakon o diplomama za izuzetan uspeh i rezultate učenika u školskom učenju i vladanju. Ovim Zakonom je ustanovljena diploma „Vuk Karadžić“, koja će se počev od ove godine dodeljivati svim učenicima koji su za celo vreme školovanja u određenoj vrsti škole postigli odličan uspeh iz svih predmeta… I uškolama naše opštine devet učenika osnovnih škola primiće Vukove diplome. To su Katarina Kunta iz Pivnica, Sava Krčedinac, Stevanka Panić i Vojin Šećerov iz Despotova, Slavica Vuković i Mara Despenić iz Tovariševa, Danica Jović, Mila Tekeli i Ana Matuška iz OŠ „Petar Drapšin“ iz Bačke Palanke. Predsednik Skupštine opštine Svetozar Preradov prirediće 25. juna svečani prijem za sve dobitnike Vukove nagrade i tom prilikom će im uručiti diplome i nagrade u knjigama.

Iz matičarskog zvanja

Dobili sina:Draginja i Branislav Erečković,  Koviljka i Miloš Zorić.
Dobili kćerku: Mileva i Dušan Srdić, Đuka i Stojan Bubalo, Irinka i Vladimir Macko, Ester i Jovan Gubečka, Jelka i Obren Petrović.
Venčani: Pal Haška i Milica Matić, Mitar Panić i Danica Čalić, Nedeljko Ostojić i Živana Damjanov, Slavko Babić i Anđelka Milutinović.

Bačka još nije sigurna

Bačka nikada u ovom prvenstvu nije bila bliža pobedi nego prošle nedelje u Prištini. Tako, bar, tvrde oni koji su gledali ovu utakmicu. Takva mišljenja se poklapaju sa izveštajima koji su objavljeni u novinama od ponedeljka… Priština je oba gola postigla posle grubih grešaka odbrambenih igrača Bačke. Međutim, da su navalni igrači bili spretniji, lako se moglo desiti da Priština doživi poraz na svom terenu… Ovako, sada ništa drugo ne ostaje nego da se iz preostale dve „vruće“ utakmice osvoji bod… Pretpostavlja se da će protiv Borca Bačka nastupiti u sledećem sastavu. Zorić, Latković, Florić, Rac, Plačkov, Milutinović, Stanišić, Miškov, Zirojević, Sentin i Gajić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here