Briga o izbeglicama, prognanim licima i interno raseljenima

Od 1991.godine u opštinu Bačka Palanka stiglo je 19.500 izbeglica

675
Zdravka Mernjik (Izvor: Nedeljne novine)

Republika Srbija i Opština Bačka Palanka sa posebnom pažnjom vode računa o izbeglicama, prognanim licima i interno raseljenima. Više o toj temi priča Zdravka Mernjik, poverenica  Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije u Opštini Bačka Palanka:


–  U našu opštinu, 1991.godine, stiglo je 19.500 izbeglica, od njih oko 11.000 je ukinulo izbeglički status uzeli su lične karte i državljanstvo Republike Srbije. Interno raseljenih lica (sa KOSMET-a) kod nas ima 165 i njihove potrebe su kompletno rešene. Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije (KIRS) u saradnji sa našom opštinom radio je na stambenom zbrinjavanju izbeglih, prognanih i interno raseljenih lica. Mi, kao opština, imamo lokalni akcioni plan, koji je urađen za period od 2019-2023. godine. To je dokument sa kojim se unapređuje položaj izbeglih, prognanih i interno raseljenih lica, kao i povratnika – navodi Zdravka i dodaje:

– Cilj lokalnog akcionog plana je poboljšanje njihovog socijalno-ekonomskog položaja i trajno stambeno rešavanje i poboljšanje uslova stanovanja. Budžetsku liniju koju mi imamo odvojenu za te potrebe u periodu 2019-2023. je 19.000.000, odnosno na godišnjem nivou 3.800.000 dinara. Specifični ciljevi, koje smo precizirali u lokalnom akcionom planu da bi se ta sredstva usmerila, su dodela seoskih domaćinstava sa okućnicom, paketi građevinskog materijala za adaptaciju i sanaciju postojećih objekata i dodela montažnih kuća. Iz našeg budžeta svake godine podelimo po jedno seosko domaćinstvo i oko četiri paketa građevinskog materijala. Znači, sredstva koja smo predvideli i utrošimo. Naše učešće kada konkurišemo za sredstva u KIRS kao opština je 10% – ističe Zdravka Mernjik.

Ona navodi da su podelili ukupno 154 paketa građevinskog materijala (iz lokalnog budžeta 20), kao i 28 seoskih domaćinstava iz tog republičkog budžeta KIRS (iz lokalnog budžeta 5) u periodu od 2009-2021.

– Sada bih se osvrnula na Reginolani stambeni program(RHP), to su donatorska sredstva preko Banke za razvoj Saveta Evrope. Kao opština konkurisali smo za sve projekte i dobili smo sredstva za projekte Seoska domaćinstva sa okućnicom i Mali grant, građevinski paketi i montažne kuće. Izgradili smo i stambenu zdradu sa 16 stambenih jedinica. Sve smo to uspešno realizovali i KIRS nam je tu bio vodeća institucija u tom projektu, Jedinice za upravljanje projektima Beograd bili su ugovaračko telo i mi ako opština, bili smo partneri – kaže poverenica i dodaje:

– Predsednik opštine Branislav Šušnica je potpisao Ugovor o saradnji sa navedenima i sve je uspešno realizivano. U ovom projektu smo podelili 41 seosko domaćinstvo sa okućnicom i Mali grant (građevinski materijal, oprema i nameštaj ili bela tehnika). Dalje, podelili smo 23 paketa građevinskog materijala. Dodeljeno je osam montažnih kuća, onima koji su imali parcelu na sebi 1/1. Stambena zgrada je napravljena sa 16 stambenih jedinica. Predsednik Šušnica je potpisao ugovore sa korisnicima. Potpisan je kupoprodajni ugovor sa njima, sa otplatom na 25 godina bez kamate i nemaju pravo otuđenja stambene jedinice u narednih 5 godina. Od sredstava koji će oni uplaćivati, mi ćemo rešavati korisnike koji nisu rešeni. Njih 12 je ostalo „ispod crte“ i za njih četvoro je kupljeno 4 stambene jedinice, a za preostalih osam je u toku rešavanje. Htela bih da se zahvalim Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije, kao i našem predsedniku opštine, Branislavu Šušnici, koji vodi posebnu brigu, na uspešnoj saradnji i realizaciji – zaključuje Zdravka Mernjik.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here