У време када су инспекције ревносно радиле свој посао

Времеплов „Недељне новине“, број 164 од 25. фебруара 1968. године

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 164 од 25. фебруара 1968. године.


Неуредни продавци и лоша храна

И прошла година је показала да је строг и чест санитарни надзор над квалитетом прехрамбених производа и хигијеном продавница још увек неопходан. Санитарни инспектори су од 298 радњи у којима се продају прехрамбени производи обишли 252 и узели за анализу 467 намирница. Каснија испитивања су показала да су у 77 случајева намирнице биле неисправне, а вредност робе која је стављена ван употребе износила је око милион старих динара. Није чудо што је до квара намирница дошло у продавницама које немају подесне магацине или у онима које не располажу са расхладним витринама. Међутим, било је случајева да су неисправне намирнице пронађене чак и у продавницама које располажу савременим уређајима, тако да се њихово кварење може приписати неуредности запосленог особља или њиховом непоимању најосновнијих правила хигијене.

Још гора је ситуација на пијацама у летње доба када је и опасност од зараза највећа. Неугодно делује податак да су инспектори у току године узели на пијацама 108 узорака млечних произвиода за испитивање и да се у свим тим случајевима показало да су намирнице биле загађене! У питању су биле патогене бактерије које проузрокују различита обољења…

Реформа је дугорочнији процес

Аплаузом и гласним одобравањем скоро четири стотине Силбашана поздравили су излагање и одговоре на њихова питања посланика Савезног већа Савезне скупштине Николе Кмезића који им је три сата говорио о друштвеној и привредној реформи и садашњој међународној ситуацији… Говорећи о свему ономшто смо постигли у последње две године, Никола Кмезић је нагласио да најтеже тек долази и да ће ова година за многе радне организације представљати одлучујућу фазу у даљем раду. Кмезић је рекао да је успорен раст привреде створио низ политичких и социјалних проблема.Пре свега незапосленост. У току прошле године стопа раста запослености износила је свега један одсто што значи да се село више неће моћи селити у градове и да у пољопривреди мора да формирамо нови лик произвођача – индустријског радника…

Колектив није прихватио оставку

Управник антитуберкулозног диспанзера примаријус др Звиша Завишић изјавио је на седнициОпштинске скупштине да ће поднети оставку. Као разлоге за овакав поступак примаријус др Завишић је навео да он не може прихватити оптужбе на рачун колектива на чијем челу се налази.
– То што је мој колектив гласао сада против интеграције са Домом здравља, не значи да је он уопште против – рекао нам је после седнице примаријус др Завишић. – Наш колектив у овој ситуацији не може да сагледа своје место у новој установи. А то што смо осуђени на седници Скупштине општине сматрам као неповерење у нашу установу њене организационе способности и стручност. Ако је циљ интеграције јефтиније пословање, ми смо то већ одавно постигли. Не могу да схавтим како су одборници вређали нашу установу, када се зна да је она добила неколико високих признања
за организацију рада и стручност. Како смо сазнали колектив Антитуберкулозног диспанзера је одбио да прихвати оставку свог управника.

Почела замена дозвола за оружје

У Секретаријату за унутрашње послове обавештени смо да је почела замена за ношење и држање оружја. С обзиром на велик број оружја и кратак рок који је предвиђен за замењивање у Секретаријату истичу да власници морају што пре вршити замену, како би олакшали рад службеника задужених за издавање нових дозвола. Да би овај посао спровели на ефикасан начин и избегли гужву руководиоци ловачких организација могли би заједнички вадити дозволе за своје чланове…

Приликом замене старе дозволе за држање оружја, потребно је у Секретаријату за унутрашње послове Скупштине општине Бачка Паланка поднети захтев за издавање одобрења за држање оружја уз приложену стару дозволу и одговарајућу таксу. Власници дозвола за ношење оружја са одређеним роком важности потребно је да уз захтев за издавање оружног листа приложе стару дозволу, као и 20,50 нових динара таксе и два динара за оружни лист и заштитни омот…

Из матичасрког звања

Добили сина: Анча и Данило Шомођи, Зоранка и Живан Тодоров, Јелка и Стојан Грубанов, Савка и Вељко Јелача, Милева и Шимун Лопар, Јелена и Славко Крајиновић, Ана и Андраш Торда, Марија и Иштван Инштиторис и Марија и Јан Креко.
Добили ћерку: Марија и Јурај Демитер, Загорка и Ђока Јованов, Вероника и Јосиф Доби, Милка и Милан Јовић, Ана и Петра Сенковски, Добрила и Стеван Милић, Верица и Раде Фамилић, Смиља и Павле Векић, Зорка и Тривун Манојловић, Стана и Панта Влајков, Љубица и Илија Балабан, Ана и Младен Поповић и Јока и Ђуро Шипка.
Венчани: Миломир Јандрић и Нада Јагодић, Рожа Андрија и Катица Крачак, Иван Бујановић и Мара Котур, Јожеф Митру и Илонка Месарош, Милорад Мрђанов и Милка Агић, Атанас Петров и Јела Ђилас, Милорад Жутковић и Живка Недељковић, Богољуб Милованов и Марија Јурча, Небојша Несторовић и Ережебет Кукри и Слободан Кукрић и Марица Џебрић.
Умрли: Јован Марчета (61), Марија Брња р. Халик (59), Марија Шарац р. Папић (70), Тодор Папић, Драгиња Милошев р. Даронић (76), Стеван Шомоши (46), Јосип Меглер (76), Ката Радивојков р. Јатић (83) и Бошко Паунић (59).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here