Ustanovljena Oktobarska nagrada u Bačkoj Palanci

Vremeplov "Nedeljne novine" broj 64 od 20. marta 1966. godine

416
Foto: Zgrada Opštine u Bačkoj Palanci

Da bi se događaji iz opštine Bačka Palanka sačuvali od zaborava, u saradnji sa Nedeljnim novinama, objavljujemo neke od članaka koje nas vraćaju u prošlost a za temu imaju događaje koji su zabeleženi u periodu koji je davno iza nas. Ovog puta su preuzeti tekstovi iz Nedeljnih novina – broj 64 od 20. marta 1966. godine.


Ustanovljena Oktobarska nagrada

Na svojoj poslednjoj sednici Izvršni odbor Opštinskog odbora Socijalističkog saveza doneo je odluku da predloži Opštinskoj skupštini ustanovljenje Oktobarske nagrade grada Bačka Palanka.

Oktobarska nagrada dodeljivala bi se iz svih oblasti, a namena joj je da podstakne pojedince na ozbiljniji rad i nastojanja na usavršavanju tehnoloških procesa kao i postizanje što boljih rezultata iz oblasti privrede i kulture.

Šta misle radnici „Majevive“ i „Jedinstva“ o integraciji

Jedni su za, a drugi…? A kako neposredni proizvođači gledaju na spajanje dva preduzeća, da li su uopšte upoznati sa prednostima i lošim stranama integracije? O tome govori naša mala anketa…

Momir Trkulja livac u „Majevici“:

– Razgovarali smo onako među nama o toj integraciji a govorio sam i sa nekima iz „Jedinstva“. Još uvek nije nam baš sve jasno, ali mislim da bi bilo korisno za oba preduzeća kada bi se spojili. Pitanje je šta ćemo raditi kroz par godina – jedno veliko preduzeće lakše može da pravi poslove i da izbegne ovakve situacije u kojoj se mi sada nalazimo.

Mirko Pajčin kvalifikovani limar u „Jedinstvu“:

– Svašta se sada priča o toj integraciji, jedni su za spajanje sa „Majevicom“, drugi tvrde da će nam pasti na leđa. Sumnjam da neko zna tačno na čemu smo. Mislim ipak mada nisam upoznat sa detaljima, da bi se mogao naći zajednički jezik i interesi naša dva preduzeća. U svakom slučaju trebalo bi što pre upoznati radnike detaljno sa svim pripremama koje se obavljaju u vezi integracije, zatim šta bi nam donelo spajanje i slično.

Uspešan rad sanitarne inspekcije

…Interesantno je napomenuti da je prošle godine od 18 uzoraka namirnica sumnjivog kvaliteta – u 16 slučajva analiza potvrdila sumnje sanitarnog inspektora jer su bile u pitanju pokvarene namirnice. Pretvoreno u brojke, zaplenjene životne namirnice po ljudsku ishranu iznosile su preko pola tone razne vrste hrane, oko 2.700 konzervi i 13 kilograma sladoleda. Ukupna vrednost zaplenjene hrane iznosi 450.000 starih dinara.

Opasnost od poplave prošlog leta učinila je da se sanitarci više nego ranijih godina angažuju na suzbijanju zaraznih bolesti. Uz pomoć sanitarnih inspekcija iz susednih opština, neprestano su kontrolisana mesta gde bi mogla da se pojavi zaraza, izolovani su bolesnici i kontrolisano sprovođenje vakcinacije protiv trbušnog tifusa. Tako je Sanitarna inspekcija proverila tih dana 32 prijavljena slučaja zaraznog oboljenja, transportovala 44 bolesnika a u 85 slučajeva sprovela izolaciju obolelih…

Ovih dana u Bačkoj Palanci: Veliko sniženje cena – u „Varteksu“ do 50 odsto

Kako smo obavešteni u bačkopalanačkoj prodavnici „Varteksa“ ova renomirana fabrika je odlučila da svojim potrošačima za prolećnu sezonu ponudi svoju robu po znatno nižim cenama. Tako na primer „Varteksova“ prodavnica već nekoliko dana prodaje različite modele proletnih ženskih mantila po ceni nižoj do 15.000 starih dinara. Uskoro će biti snižene cene i ostalim proizvodima i to od 30 do 50 odsto.

U „Jelenu“ 1.700 starih dinara po metru štofa

Istovremeno je i trgovinsko preduzeće „Izbor“ iz Bačke Palanke odlučilo da snizi cene pojedinim vrstama štofova u svojoj novootvorenoj prodavnici „Jelen“ u Bačkoj Palanci. Prema informacijama koje smo dobili u „Jelenu“ sniženje će iznositi 1.700 starih dinara po jednom metru štofa. Kako je ovo samo prosek, neke vrste štofova prodavaće se po znatno jeftinijoj ceni nego ranije.

Može se očekivati da dođe do osetnijih sniženja cena konfekcijskoj robi i u drugim prodavnicama.

Iz matičarskog zvanja:

Dobili sina: Draginja i Trivun Unčanin, Jelisaveta i Dušan Rodić, Mirjana i Dušan Džakić, Danica i Alojz Dugalić, Nada i Svetozar Marčić, Bosiljka i Dušan Rokvić, Kata i Milan Đilas.

Dobili kćerku: Mirjana i Živko Danilov, Jelka i Drago Oklopdžija, Dragica i Boško Novaković, Bogdana i Dušan Knežević, Ljubica i Ilija Šijački.

Venčani: Boja Ilić i Rajko Stojaković, Zorka Tomić i Aćim Kecman, Desanka Grgić i Dušan Bubulj, Stana Matić i Sreten Banjac, Ruža Josić i Stevan Bubulj, Darinka Knežević i Đuro Pilipović, Bruna Gazić i Dušan Pilipović.

Umrli: Jovan Mater, rođen 1911. godine, Vuka Milanović, rođena Vuletin 1902. godine, Jovan Segerdi, rođen 1903. godine, Emilija Nešić, rođena Živanov 1895. godine.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

Uspeh „Budućnosti“ iz Mladenova

Prošle nedelje nastavljene su borbe za fudbalski Kup. Odigrano je drugo kolo, a jedini podvig napravili su fudbaleri „Budućnosti“ iz Mladenova koji su u Futogu pobedili domaćeg „Metalca“ sa 2:1, (2:0). U ostalim susretima pobedili su favoriti. Evo rezultata nedeljnih utakmica: Pivnice: Slavija – Hercegovac (Gajdobra) 4:7 (posle izvođenja jedanaesteraca), Karađorđevo: Proleter – Tekstilac (Bačka Palanka) 2:4, Futog: Metalac – Budućnost (Mladenovo) 1:2, Bač: Tvrđava – Vojvodina (Tovariševo) 2:1.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here