Завршен пут Силбаш – Деспотово

Времеплов „Недељне новине“ број 130 од 25. јуна 1967. године

567

Да би се догађаји из општине Бачка Паланка сачували од заборава, у сарадњи са Недељним новинама, објављујемо неке од чланака које нас враћају у прошлост, а за тему имају догађаје који су забележени у периоду који је давно иза нас. Овог пута су преузети текстови из Недељних новина – број 130 од 25. јуна 1967. године.


Основан Општински координациони одбор

На седници Извршног одбора Општинске конференције Социјалистичког савеза која је одржана прошле среде основан је ОКО за пружање помоћи арапским земљама које су угрожене агресијом Израела.

Задатак овог одбора је да синхронизује активност грађана и радних организације око пружања помоћи арапским земљама. Чланови Одбора објашњаваће грађанима поводе израелске агресије и њене последице, као и став наше Владе и разлоге њеног ангажовања… Одбор ће такође организовати прикупљање помоћи у лековима, крвној плазми и новцу. При СДК отворен је жиро рачун на који ће појединци у колективима уплаћивати помоћ…

Завршен пут Силбаш – Деспотово

Крајем прошле недеље завршени су последњи радови на путу Силбаш– Деспотово у дужини од осам километара. Завршетак радова био је предвиђен за 29. новембар прошле године, али је извођач закаснио због временских непогода. Нови пут је веома модеран и спада међу најбоље у земљи. Свечано отварање обавиће се када буде завршено асфалтирање пута између Силбаша и Парага.

Пријем код председника Општинске скупштине

Почев од ове године 17. јуни биће „Дан заштите деце у саобраћају“ – дан који ће у целини бити посвећен саобраћајном образовању малишана. У оквиру смотре делатности Народне технике Војводине која је одржана прошле недеље у Бачкој Паланци, нашле су место и манифестације под паролом „Заштитите децу у саобраћају“. Између осталог, одржано је и врло успело такмичење најбољих ученика основних школа који су пред стручном комисијом демонстрирали своје знање из саобраћајних прописа – теоретски и практично.

У прошли четвртак ове малишане – познаваоце саобраћајних прописа примио је и Гавра Поганчев, председник општинске скупштине.

Нове личне карте само до 1. новембра

Служба за издавање нових личних карата при СУП у Бачкој Паланци до сада је обавила велики део посла. Издато је око 20.000 нових личних карата што значи да је више од половине становништва наше комуне добило личне карте. Сада послови око замењивања личних карата теку нормално, пошто је избегнута гужва која је створена одмах у почетку када је отпочето са послом. Одзив грађана у неким местима је задовољавајући. Највише личних карата издато је у Бачкој Паланци и Пивницама, док у Парагама и Визићу још ништа није учињено да се грађани на време обезбеде са новим личним картама.

За сада велику тешкоћу представљају неподигнуте личне карте које се налазе у Секретаријату. Само Индустријски комбинат из Бачке Паланке има велики број нових личних карата за своје раднике код овог секретаријата и мада су неколико пута упозоравани још ни сада нико није преузео карте. У Секретаријату су рекли да ће се пријаве за издавање нових личних карата примати најдаље до 1. новембра када ће бити закључено са издавањем.

Масовна туча после пића

Драган Сакач (стар 25 година) ,Јосип Млинарић (стар 28 година), Василије Гајић (стар 32 године), Никола Видовић (стар 30 година) после „посете“ продавници алкохолних пића „Војводина“ потукли су се између себе. Уствари, Сакач, Млинарић и Гајић тукли су Видовића. Очевици тврде, међутим, да се у тој тучи није знало ко кога туче. Употребљаване су песнице, флаше, цигле… На крају је Видовић ипак успео некако да побегне, а Сакач и Гајић су након тога без икаквог разлога напали кућу Жарка Милошева. Лупали су на капију и ударали на прозоре.

На крају када су нападачи циглом разбили прозор и када је цигла улетела у спаваћу собу, Милошев је изашао, али је био нападнут. Ко зна како би се све завршило да на време нису реаговали органи Милиције… Ових дана судија за прекршаје Општинске скупштине Лука Деспенић изрећи ће изгредницима оштре казне…

Све веће понуда поврћа

Протекле недеље на бачкопаланачким пијацама запажена је велика понуда поврћа. Највише је било младог кромпира, лука, салате, купуса, бораније и парадајза. Интересантно је напоменути да се међу снабдевачима пијаце налазе и пољопривредни произвођачи из удаљених места. Тако су прошле недеље произвођачи из Ђевђелије били главни снабдевачи са парадајзом који се овога пута могао добити и за четири нова динара. Исто тако због повећане понуде забележен је и пад цена купусу, салати и младом луку.

На пијаци је у току протекле недеље нарочито запажена велика понуда грашка. Запажена је и повећана понуда воћа. Трешања је све мање на пијаци док је понуда вишања и даље добра…Понуда јагода и ове недеље била је велика, а међу снабдевачима примећени су и произвођачи из околине Гроцке…

Из матичарског звања

Добили сина: Госпа и Жарко Кезмић, Душанка и Станко Пилиповић.

Добили кћерку: Марија и Јан Фабок.

Венчани: Никола Штефков и Даринка Стојановић, Михаљ Сич и Јулијана Салаи и Живан Пешић и Драга Обркнежевић.

Умрли: Катица Богнар, рођена Фехер (77).

Бачкина последња шанса

За Бачку недељна утакмица против Победе представља последњу шансу у њеном настојању да се одржи у друголигашком друштву. Овога пута у обзир долази само победа. Тренер Хирман је одредио тим: Зорић, Апрцовић, Флорић, Сентин, Рац, Копач, Ремете, Перовић, Вукадинов, Лемић и Милутиновић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here