Nastavnica vodila učenike u ulicu „crvenih fenjera“ u Amsterdamu

Nastavnica organizovala putovanje "po privatnoj liniji"

713

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je kaznene mere za nastavnicu beogradske osnovne škole „Karađorđe“ koja je grupu učenika odvela na putovanje u Amsterdam.


To putovanje je uključivalo i obilazak ulice „crvenih fenjera“.
Kako kaže, dobio je izveštaj o tom slučaju i informaciju da škola i njen direktor nisu organizovali sporno putovanje, već nastavnica „po privatnoj liniji“.
„To je neprimereno, nastavnik će imati sankcije“, rekao je Šarčević za Prvu i objasnio da svaki plan i program ekskurzije mora da se prijavi u školi i bude verifikovan na nastavničkom veću. „To je sistem ličnog dila, ništa drugo, biće posledica“, rekao je ministar i dodao da ima dosta nastavnika koji su u dobrim odnosima sa roditeljima, „pa rade na svoju ruku“.
Kako je Blic „Blic“ ranije pisao, Uskrs u Amsterdamu (sa obilaskom Mihneha i Beča) naziv je putovanja od 31. marta do 7. aprila na koje su otputovali jedna profesorka i đaci osmog razreda OŠ „Karađorđe“. U školi su za beogradski list naveli da je nastavnica ovu ekskurziju organizovala u privatnoj režiji, u dogovoru sa turističkom agencijom, a da je papir sa planom putovanja predstavila nekim đacima i njihovim roditeljima.
„Ovo je nešto što obuhvata vanškolske aktivnosti i ne tiče se škole. Koliko sam ja upućen, na ovo putovanje je otišlo samo šest naših đaka, a putnika je više od 40. Osim njih šest i razredne, na put su otišli i neki roditelji. Kada je u pitanju obilazak sporne ulice, to je verovatno ono što je agencija nudila u tom trenutku, kao fakultativni izlet, verovatno neobraćajući pažnju da će među putnicima biti i dece. Nije to nikakav loš potez škole, zato što, ponavljam, škola sa ovom ekskurzijom nema ništa. Naše ekskurzije su kasnije“, istakao je ranije za „Blic“ direktor škole Milan Žegerac.
Na pitanje zašto je ovo putovanje profesorka ponudila đacima i roditeljima, kaže da on sa tim nije upoznat, te da je možda nekome pokazala, a onda se to jednostavno proširilo.
„Nisam razgovarao sa profesorkom i zaista ne znam šta se tačno desilo. Ja ne mogu da kontrolišem ko gde ide za vreme praznika i ko ide gde na odmor, to nije moja stvar“, dodao je direktor.
Iako su neki roditelji rado otišli na ovu ekskurziju sa decom, mnogi drugi bili su ljuti, pa i šokirani time da je ovakva ponuda uopšte i bila u opticaju.
Ovo nije prvi put da se organizuju vanškolske ekskurzije sa đacima. Profesori često u svojoj režiji vode decu na izlete ili putovanja, a organizatori ovih ekskurzija su turističke agencije.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here