Nekoliko saveta za dugovečnost

“Naše godine su linija mudrosti koja je svake godine sve duža. Svaka sekunda vašeg života je dragocena šansa da postignete nešto za šta ranije niste imali dovoljno snage ili hrabrosti.”

680

Da li želite da započnete sa zdravim životom ili biste samo hteli da unesete neku pozitivnu promenu u svoj život, ali svakodnevno vas u tome nešto sprečava? Ovaj članak bi trebao da nas inspiriše da stvari ne odlažemo za naredni dan.


Pročitajte priču o 99-togodišnjoj ženi Tao Porchon-Lynche koja kaže da se oseća kao da ima 25 i dodaje da uopšte nije teško doći do takvog osećaja. Naime, ona je u svojim poštovanja vrednim godinama još uvek duhom mlada, energična je i što je najvažnije – zdrava, a svako od nas bi od nje mogao nešto i da nauči.

Iza ove jake žene je karijera modela, glumice, plesačice i instruktorke joge. Samo mali procenat ljudi može da se pohvali ovolikom količinom energije i vitalnosti kojom obiluje ova Indijka koja živi već skoro ceo jedan vek.

Tao je rođena 13. avgusta 1918. u glavnom gradu Francuske Indije. Zainteresovala se za jogu u osmoj godini kada je videla nekoliko svojih vršnjaka kako vežbaju na plaži. Bila je zaprepašćena videvši sa kakvom lakoćom su vladali svojim telom. Upravo tada se rodila njena strast prema jogi koja je “drži” i danas.

Nakon preseljenja u Pariz bavila se modelingom, a dobila je i priznanje “Najlepše noge Evrope”. Ova titula ju je odvela i u svet filma, pa je uz Elizabet Tejlor igrala u filmu „The Last Time I Saw Paris”.

Udala se 1962. godine, zaboravila je na karijeru holivudske glumice i postala je instruktor joge. Kasnije je osnovala i svoj institut za jogu u Nju Jorku. U maju 2012. godine Tao je upisana u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji učitelj joge. „Podučavaću jogu dokgod sam živa.“ – rekla je u jednom intervjuu.

„Na svetu ne postoji ništa, što ne možemo da ostvarimo pomoću svoje unutrašnje snage“- tvrdi Tao. Čini se da reč nemoguće i negativnosti uopšte ne postoje u njenom rečniku i zahvaljujući tome uspeva da sruši sve stereotipe o starosti. Živi život punim plućima, ne zna za dosadu, ne manjka joj dobrog raspoloženja, a iz očiju joj zrači večna vitalnost.

Sa 87 godina odlučila je da se bavi plesom, a izazvala je opštu pometnju u pozitivnom smislu pojavivši se u šou „Amerika ima talenat“ sa mladim plesnim partnerom. Svi članovi žirija su ovim parom bili oduševljeni.

Pročitajte nekoliko pravila kojih se Tao pridržava celog svog života:

  • „Kada se ujutru probudim, znam da je predamnom najbolji dan u mom životu. Nikada ne pomišljam da nešto ne mogu da uradim. Veoma je važno da su nam misli pozitivne, izbegavajte loše navike i ne odlažite stvari za kasnije.“
  • „Nikada ne govorim “Zbogom”, kažem “Doviđenja”. Prva opcija označava definitivni kraj, a druga znači da ćemo se pre ili kasnije opet sresti.“
  • „Joga spaja um, telo i dušu. To je kao priroda. Otkrila sam da mogu da ozdravim posmatrajući prirodu. Na isti način pristupam I jogi.“
  • „Uverena sam da ne postoji ništa što ne mogu da uradim. Čitava snaga svemira je u meni i to je divan osećaj.“
  • „Srcem sam i dalje dvadesetogodišnjakinja I ne planiram da odrastem.“

“Naše godine su linija mudrosti koja je svake godine sve duža. Svaka sekunda vašeg života je dragocena šansa da postignete nešto za šta ranije niste imali dovoljno snage ili hrabrosti.” – kaže Tao, a ona je primer kako može da izgleda divan život, ako u njemu znamo da uživamo svim svojim čulima I sa oduševljenjem.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here