Орбан упозорава: Удар на Јужни ток био би повод за објаву рата

„Зато немојте то да радите. Можда то можете да радите са Немцима, али не можете са овим регионом“, упозорио је мађарски премијер

Виктор Орбан (ЕПА ЕФЕ – С.З.)

Мађарска и Србија су после дизања у ваздух гасовода „Северни ток“ упозориле да ће задирање на руте које користе за допремање руског гаса сматрати поводом за рат, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан у разговору са америчким новинаром Такером Карлсоном.


Уништавање „Северног тока“ Мађарска је одмах оквалификовала као терористички акт, а одсуство тако оштре реакције Немачке Орбан је назвао „испољавањем дефицита суверенитета“.

„Ми Мађари одмах смо јасно ставили до знања да постоји још један гасовод – не ‘Северни ток’, већ ‘Јужни ток’, којим гас долази из Русије дуж јужног коридора – Турску, Бугарску, Србију и Мађарску.

Заједно са премијером Србије јасно сам ставио до знања да, ако неко жели да са јужним коридором уради исто што је урађено са северним, онда ћемо то сматрати као повод за рат, терористички напад и одмах ћемо реаговати“, нагласио је Орбан, преноси Спуњик.

„Зато немојте то да радите. Можда то можете да радите са Немцима, али не можете са овим регионом“, упозорио је он. Орбан није прецизирао коме је упућено упозорење, рекавши само да се не ради о Русији.

Карлсон је, са своје стране, рекао да му се чини „веома јасно“ да је „Северни ток“ прошле године дигла у ваздух администрација америчког председника Џозефа Бајдена, било директно или индиректно.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here