Ђумбир је здрав, али не знате како да га конзумирате?

Имамо четири сјајна рецепта за вас

Фото: Pixabay

Као вишегодишња зачинска биљка која је у широкој употреби, ђумбир поред јаке ароме и љуткастог укуса има и бројна лековита својства. Захваљујући снажној и моћној компоненти – гингеролу, он ублажава бол и отицање. Важно је и напоменути да је ђумбир и антиоксиданс који неутралише штетне радикале у телу и смањује ризик од настанка карцинома.


Поред тога, истраживања су показала да ђумбир ублажава мучнину, помаже варење, умањује менструалне болове и спречава надимање, а у одређеној употреби подстиче и мршављење.

Сада, када је јасно какав утицај ова биљка има на наш организам, и они који га раније нису пробали или су га избегавали, засигурно неће остати равнодушни према следећим рецептима.

Чај од ђумбира

Када наступи хладно време, сложићемо се да највише прија чај. Прехлађени или не, чај је увек пријатељ зиме. Поред једне литре воде потребне су и четири кашике наренданог свежег ђумбира, четири кашике меда, два штапића цимета и 40мл свеже цеђеног лимуновог сока. Све заједно ставите у кључалу воду, прокувајте неколико минута и уживајте у овом укусном и здравом напитку.

Ђумбир кексићи

Уз топао чај, колачићи са ђумбиром су прави избор! Ипак, важно је повести рачуна о количини, јер рецепт укључује и шећер.

Потребно је:

3/4 шоље путера
1/2 шоље шећера
1 јаје
1 и по шоље вишенаменског брашна
2 кашичице соде
прстохват соли
1 кашичица цимета
прстохват каранфилића
1 кашичица млевеног ђумбира
2 шоље овсене каше

Припрема:

Брашно, соду, со, цимет, каранфилић и ђумбир помешајте, а затим их додајте у растопљени путер и шећер. На самом крају додајте пахуљице. Направите куглице величине ораха, па их поређајте на плех који је обложен папиром за печење. Ставите у рерну загрејану на 180 степени, па пеците 8 до 10 минута.

Рижото са ђумбиром

Ђумбир свакако можете убацити у свој класични рижото, али постоји још један занимљив рецепт.

Потребно је:

3 шоље вреле воде
4 кесице зеленог чаја
2 шоље пиринча
1 кашика нарибаног свежег ђумбира
сок од пола лимуна
шака исецканог коријандера

Припрема:

Врећице чаја прелијте врелом водом и оставите да одстоје до 8 минута, у међувремену припремите остале састојке, након чега би требало да склоните кесице чаја.

Помешајте пиринач, ђумбир и чај у великој посуди и оставите до кључања. Пиринач ставите да се кува око 15 минута. На крају додајте лимун и коријандер и зачините по укусу.

Домаћи желе од ђумбира

Главна улога домаћег желеа јесте да умири бол у грлу, а засигурно ће вам надоместити и витамине.

Потребно је:

2 шоље воде
1 кашика исецканог ђумбира
1 кашика лимуновог сока
3 кашике меда
4 кашике желатина у праху

Припрема:

Ђумбир ставите у воду да проври, па га оставите да се кува 20ак минута на умереној ватри. Затим извадите ђумбира из воде, па јој додајте лимун и мед. Пустите да се кува док се не згусне, а затим скините са ватре. Промешајте готов желатин, сипајте у силиконске калупе и ставите у фрижидер на 15 минута. Чувајте у тегли у фрижидеру.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here