Гњечите и месите – паметно искористите презреле банане

Банане су одличан састојак за прављење разних посластица

Фото: Getty images

Када су намирнице у питању императив је да на столу увек буду само оне свеже и проверене. Ипак, постоји једна намирница коју можете да користите иако им је „прошао рок трајања”. У питању су банане које су одличан састојак за прављење разних посластица.


Банана хлеб

Хлеб од банане је један од најбољих начина да користите презреле банане. Али, овај класични рецепт је једноставан за прављење и укусан начин да осигурате да не губите новац на производе.

Потребно је:

230 г интегралног брашна
150 г смеђег шећера
1 прашак за пециво
3 веће банане изгњечене виљушком
100 г путера истопљеног
2 већа јајета умућена виљушком
50 г ораха ситно исецканих
наренданог мускатног орашчића по укусу
1 кашичица цимета ако га не волите можете га изоставити
прстохват соли

Припрема:

Укључите рерну на 180 степени. Калуп за печење хлеба премажите путером и обложите папиром за печење. Ставите у чинију све суве састојке интегрално брашно, смеђи шећер и прашак за пециво и добро промешајте. Истопите путер и прелијте га преко сувих састојака. Затим додајте изгњечене банане и умућена јаја. Ситно исецкајте орахе и додајте и њих у смесу. Нарендајте мускатног орашчића по укусу и додајте цимет. Све састојке добро умутите шпатулом и ставите у калуп за печење хлеба. Пеците 50-60 минута.

Пудинг

Један од супер рецепата је пудинг од банане. Рецепт захтева зреле банане, али пудинг одлично функционише са презрелим бананама због своје меке, кремасте текстуре.

Потребно је:

100 г шећера
кашика скроба
кашичица соли
350 мл млека
3 жуманца
ванилин шећер
банане
Припрема

Шећер, скроб и со сједнити у малој шерпи и уз мешање додати и свеже млеко. Смесу ставити да се кува на умереној температури док не проври, па након тога непрестано мешати два минута. Додати једно по једно жуманце, уз непрестано мешање. Мешати док се смеса не згусне. Склонити шерпу од ватре и додати ванилин шећер за арому.

Пудинг оставити да се охлади, па га ставити у фрижидер да одстоји један сат. Крем сјединити са пасираном бананом, налити у одговарајуће посудице, украсити листићима менте и парчићима банане, па сервирати.

Банана гранола

Можда нећете повезати домаћу гранолу са презрелим бананама, али овај рецепт је савршен начин да искористите тај производ који ће се покварити. Додатна предност овог рецепта је што даје око 12 порција, што га чини одличним за припрему оброка.

Потребно је:

3 шоље овса
1 шоља сецканих ораха
1/2 кашичице морске соли
1 1/2 кашичице млевеног цимета
1 велика зрела пасирана банана
1/4 шоље растопљеног кокосовог уља
1/4 шоље чистог јаворовог сирупа
2 кашике смеђег шећера
1 кашичица екстракта ваниле
1/2 шоље мини чоколадних чипса опционо

Припрема:

Загрејте рерну на 250 степени. Обложите плех папиром. У великој посуди помешајте зоб, орахе, со и цимет. Промешајте да се сједини. У средњој посуди помешајте згњечену банану, кокосово уље, јаворов сируп, смеђи шећер и екстракт ваниле. Прелијте течну мешавину преко овсене мешавине и мешајте док се зоб не прекрије. Равномерно распоредите по припремљеном плеху.

Пеците гранолу 25-30 минута, повремено мешајући. Извадите из рерне и потпуно охладите гранолу на плеху. Гранола ће постати хрскава док се хлади. Када се гранола потпуно охлади, умешајте комадиће чоколаде, ако желите.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here