Рецепт за посни колач на води

1123
Фото: Pixabay

Посна јафа ће изненадити ваше укућане и уверити их да и од посних намирница могу да се припремају изврсне посластице, једнако укусне као да су мрсне. Нема разлике!


Састојци: 4 шоље белог брашна, 4 шоље пшеничног гриза, 2 шоље шећера, 100 грама млевених ораха (или рогач, млевени мак, кокос), 1 ванилин шећер, 1 прашак за пециво, нарендана кора лимуна и поморанџе, 4 шоље воде. Још је потребно 100 грама сувог грожђа и 3 кашике гриза. За прелив: 4 шоље шећера, 4 шоље сока од поморанџе, 1 поморанџа.

Припрема: Суво грожђе прелити са врелом водом и оставити око десет минута да набубри. Процедити га и умешати са гризом. Све састојке горе наведене одједном измешати, можете умутити миксером и оставити да тесто мало одстоји, око 10 минута. Излити у плех који треба предходно обложити пек папиром. Одозго набацати суво грожђе и ставити да се пече у већ загрејану рерну на 170 или 180 степени ( зависи од ваше рерне). Отприлике се пече 20 минута, а за то време је потребно скувати сируп. Сок измешати са шећером, убацити поморанџе и кувати око 20 минута. Воће извадити и са врелим сирупом прелити врео колач.

Оставите да се колач прохлади око 15 минута, исеците коцке и пустите да још упије сируп. Можете још печен колач избоцкати чачкалицом да боље упије. Најбоље је да га послужите за пар сати или сутрадан.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here