Фејсбук од 1. децембра уклања одређене информације са профила корисника

Правила кршења приватности све јаснија и дефинисанија

Фото: Canva

Фејсбук је обавестио кориснике да ће од 1. децембра уклонити четири поља са информацијама са профила. Та поља обухватају верске ставове, политичке ставове, адресе и поље „заинтересовани за“ које указује на сексуалну оријентацију корисника.


Портпарол компаније рекао је да је разлог промене да се друштвена мрежа учини лакшом за коришћење.

„Као део наших напора да учинимо Фејсбук лакшим за навигацију и коришћење, уклањамо неколико поља профила: заинтересовани за, религијски ставови, политички ставови и адреса. Шаљемо обавештења људима који су попунили ова поља, обавештавајући их да ће бити уклоњена“, наведено је у саопштењу компаније.

Обавештење указује на то да ће остале информације корисника остати на њиховим профилима, заједно са остатком њихових контакт и основних информација.

Одлука Фејсбука да се реши ових специфичних поља профила део је напора да унапреди своју платформу, која се тренутно састоји од неколико функција које су донекле застареле.

Вреди напоменути да су поља информација која је Фејсбук одлучио да уклони – она која друге велике друштвене мреже не нуде. Платформе као што су Инстаграм и ТикТок имају образац једноставних биографија које омогућавају корисницима да поделе податке о себи не улазећи у конкретне детаље, као што су политички или верски ставови, пише портал techcrunch.com.

Раније су људи можда били заинтересовани да своје профиле попуне додатним информацијама, али пошто су правила кршења приватности све јаснија и дефинисанија – корисници можда више неће желети да деле додатне детаље о себи на мрежи.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here