Повереник: Једном када дате личне податке – питање је где ће све завршити

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић закључује и да најмлађи треба да буду опрезни

Фото: Canva

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић изјавио је за РТС да грађани из године у године подносе све више притужби на злоупотребу података о личности, као и да постају свеснији њиховог значаја. Поручује и да је личне податке потребно чувати, попут вредних ствари које поседујемо.


Међународни Дан заштите података о личности обележен је јуче у Србији. Циљ је да се грађани информишу: шта су подаци о личности, како их право штити, као и на који начин и под којим условима се могу обрађивати да би могли да доносе информисане одлуке и да се на тај начин се ефикасније заштите.

Повереник Милан Мариновић рекао је за РТС да се број притужби грађана у 2022. години повећао у значајном проценту, али и да тај број расте из године у годину.

„Желим да верујем да су грађани свеснији својих података, да морају да их чувају, као што чувају вредне ствари. Једном ако их дате, питање је где ће све завршити и можете трпети злоупотребе“, поручује Мариновић.

Навео је и да су се грађани у прошлој години највише жалили на непоступање МУП-а, а против којих је некада била поднета кривична пријава.

Опрез на мрежама

Мариновић оцењује да суштински не би требало да делимо никакве податке о нама, али да то не важи у случајевима када их траже државни органи или банке.

„Запитајте се ако вам неко непознат, са киме нисте имали контакт, посебно преко друштвених мрежа, тражи личне податке, зашто су им они потребни“, наводи Повереник.

Најавио је и отварање канцеларије Повереника у Нишу и Крагујевцу, попут недавно отворене у Новом Саду.

„Канцеларија у Новом Саду већ даје резултате. Свакодневно долазе грађани, представници локалних медија и удружења и постављају разна питања“, каже Мариновић.

Рок за извештаје органа власти

Нагласио је и да у поноћ истиче рок државним органима за предају годишњег извештаје у случају поступања по захтевима о слободном приступу информацијама од јавног значаја током претходне године, апелујући на органе власти да то и ураде.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Милан Мариновић закључује и да најмлађи треба да буду опрезни приликом остваљања података на интернету и друштвеним мрежама.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here