Непријатељи енергије због којих сте стално уморни

Одлагање вежбања "за сутра" је контрапродуктивно и може вас још више уморити

232

Намирнице пуне шећера, соли и масноћа које немају велику нутритивну вредност највећи су непријатељ енергије. Нагло подижу ниво шећера у крви, али једнако нагло и падају и доводе до осећаја поспаности.


Превише седите

Одлагање вежбања „за сутра“ како бисте се данас одморили је контрапродуктивно и може вас још више уморити, показала је студија америчког Универзитета Џорџија.

Према овој студији, људи који раде послове који захревају дуготрајно седење и вежбају барем 20 минута три пута недељно, већ након шест недеља имају више енергије и мање су уморни, пише Тајм, преноси 24сата.хр.

Премало пијете воду

Чак и блага дехидратација од око два одсто има утицај на телесне функције и ствара осећај преморености.

Недостатак воде проузрокује смањење волумена крви, па крв постаје гушћа. Због тога срце куца спорије и смањује се брзина којом кисеоник долази до ћелија у организму.

Гвожђе вам је ниско

Последице недостатка гвожђа у крви су лупање срца, недостатак ваздуха, али и хроничан умор. Анемија је знатно чешћа код жена него код мушкараца, а узрок је недостатак гвожђа у исхрани.

То нарочито долази до изражаја у врућим месецима. Зелено лиснато поврће, месо и јаја одличан су природан начин да надокнадите гвожђе.

Не доручкујете

Не каже се без разлога да је доручак најважнији оброк у току дана, јер управо он даје енергију за покретање метаболизма.

Бројне студије показују да су људи који не доручкују склонији хроничном умору, каже нутрициониста Ејми Гудсон. Она објашњава да је идеалан почетак дана пуног енергије доручак са житарицама и свежим воћем.

Превише сте пред екранима

Бљештаво светло таблета и лаптопа омета биоритам организма који одређује најбоље време за спавање и устајање.

Стручњаци тврде да је све чешће коришћење технологије значајно допринело расту оболелих од несанице, али и синдрома хроничног умора.

Обожавате слатко

Намирнице пуне шећера, соли и масноћа које немају велику нутритивну вредност највећи су непријатељ енергије. Нагло подижу ниво шећера у крви, али једнако нагло и падају и за собом остављају осећај поспаности.

Житарице и протеини су најбоље намирнице за одржавање нивоа шећера у крви стабилним.

Алкохол

Иако вам једна чаша вина, пива или другог омиљеног алкохолног пића могу помоћи да лакше заспите, они саботирају квалитет сна.

Дубоке фазе РЕМ сна су краће, а управо су оне кључне за осећај енергије и одморности, објашњава неуролог др Ален Тофај.

Немате рутину спавања

Ако једва чекате суботу и недељу да бисте се забавили са пријатељима и члановима породице и викендом обавезно остајете дуже будни, тешко је очекивати да ћете у понедељак бити одморни.

Није важно чак ни ако остајете дуже да спавате, јер људски мозак функциониша тако да му је потребна рутина у спавању – као што је одлазак у кревет и буђење у отприлике исто време.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here