НБС ће подићи каматну стопу за још 1 процентни поен

Прерађивачи метала и дрвета биће погођени инфлацијом

127

Народна банка Србије мораће да додатно заоштри своју монетарну политику како би се изборила са инфлацијом, рекао је за Блоомберг Адрију Александар Здравковић, научни сарадник на Институту економских наука, предвиђајући да ће НБС своју референтну каматну стопу морати да подигне за још 50 или 100 базних поена.


„Имајући у виду да се очекује да ће Европска централна банка додатно повећати своје кључне стопе, врло је вероватно да ће и наша НБС… повећавати нашу стопу“, наводи Здравковић. „Очекујем да ће у наредном кварталу бити још повећања“, додао је.

Све ово је последица чињенице да се раст цена неће зауставити у следећим месецима, тврди наш саговорник, и додаје да ће индустрије које су највише зависне од енергената, попут прерађивача метала и дрвета или произвођача производа од папира, бити највише погођене инфлацијом.

„То су све неке индустрије које су у земљама у региону изузетно енергетски интензивне, и очекујемо да би оне могле да трпе инфлаторне притиске у наредном кварталу“, наводи Здравковић.

Стопа инфлације у Србији у августу је достигла 13,2 одсто.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here