Пет намирница које најчешће узрокују тровање храном

"Ако пилетина није добро печена, можете бити изложени салмонели"

275
Фото: Pixabay

Амерички центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) навео је којих пет намирница најчешће узрокује тровање храном.


1. Сирово месо

Производи од сировог меса могу садржати:

– бактерију Yersinia, која узрокује приближно 117.000 инфекција и 35 смртних случајева у САД-у годишње;
– Е. коли, која може довести до по живот опасног хемолитичко-уремијског синдрома у до 10 одсто инфекција;
– салмонелу која је повезана с 1,35 милиона инфекција и 420 смртних случајева у САД-у годишње.

ЦДЦ такође наводи да је већина сирових производа од живине контаминирана Цампyлобацтером, врстом бактерије која је повезана с приближно 1,5 милиона болести у САД-у сваке године.

Такође, могу бити контаминирани и врстом бактерије Clostridium perfringens која је узрокује болест код отприлике милион становника САД-а сваке године.

„Ако једете пилетину и приметите да је њена унутрашњост још ружичасте боје, ја бих је бацио. Ако пилетина није добро печена, можете бити изложени салмонели и другим врстама бактерија“, навео је нутрициониста Џеси Федер.

2. Воће и поврће

Иако је воће и поврће кључно за здраву исхрану, и оно може бити контаминирано салмонелом, Е. коли и Листериом. Да бисте се заштитили, свакако га најпре добро оперите, саветује ЦДЦ. Тек када га добро оперете, онда можете прећи на љуштење.

3. Сирови млечни производи

Иако неки тврде да сирови млечни производи могу бити од користи за здравље, стручњаци се с тим не слажу. Америчка Управа за храну и лекове (ФДА) наводи да такве тезе нису научно потврђене.

ЦДЦ истиче да су сирово млеко и производи од сировог млека често контаминирани Campylobacterom, Cryptosporidiumom, Е. коли, листеријом и салмонелом, а све то може узроковати озбиљне болести.

4. Јаја

Јаја могу бити контаминирана салмонелом, што може бити прилично ризично за здравље, а у тешким случајевима може довести и до смрти, наводи ЦДЦ. Да бисте се заштитили, јаја је потребно исправно чувати у фрижидеру на одговарајућој температури.

5. Морски плодови

Сирови плодови мора и шкољке најчешће се повезују са салмонелом и Vibrio vulnificusom, која се најчешће јавља у остригама и повезана је с 80.000 инфекција и 100 смрти у САД-у сваке године, пише Best life, а преноси N1.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here