Због чега се симптоми болести погоршавају током ноћи?

Сигурно сте приметили да се, када сте болесни, не осећате једнако лоше током целог дана

Фото: Canva

Стручњаци сматрају да се болесни људи током ноћи осећају посебно лоше управо због циркадијалног ритма.


Ако тренутно патите од неког стања због кога вас скоро све боли, било да се ради о ковиду-19, грипу или било ком другом вирусу, попут прехладе, који је присутнији зими, имате осећај као да никада неће проћи, пише IFL Science, а преноси Н1.

Можда сте приметили, да када сте болесни не осећате се једнако лоше током целог дана. Најчешће се будите са лошијим симптомима, који затим делимично нестану током дана, да би се још једном погоршали када кренете на спавање.
Зашто се осећамо лошије ноћу?

Тренутно, водећа идеја је да је озбиљност симптома повезана са нашим циркадијалним ритмом, што је урођена способност наших ћелија да у суштини одређују време. Циркадијални ритам је невероватно важан за дневне ћелијске процесе и на њега може да утиче количина сна и светлости коју добијамо сваког дана. Такође има кључну улогу у регулацији рада срца и имунолошког система, преноси IFL Science.

Док се одмара, тело користи то време да обави огроман број репарација, због чега је сан толико важан, рецимо после теретане. Исто је и када сте болесни. Тело преплављује крв белим крвним зрнцима званим леукоцити, што доводи до координисаног имунолошког одговора против болести.

То се обично може видети код хроничних болести код којих симптоми могу да се погоршају ноћу и побољшају током дана, вероватно због тога што се имуни систем бори против инфекције или је преактиван, у случају аутоимуних поремећаја.

Ово, дакле, објашњава зашто се наши симптоми прехладе погоршавају када се смиримо током ноћи или се пробудимо ујутру. Ти симптоми су резултат активног имуног система који покушава да заустави инфекцију.

Имунске ћелије регрутују друге имуне ћелије у локалну област, на пример, грло, изазивајући талас запаљења и ц́елијску смрт. Ћелије које су заражене вирусима се убијају, изазивајући бол у захваћеним ткивима, а слуз преплављује нос да би се придружила борби. То делује као добра ствар, али се људи због те битке, која се унутар њих бије, осећају лоше.

Постоје и други разлози због којих можете да се осећате лошије током ноћи. Први је једноставно гравитација. Када лежите, слуз се накупља у синусима, изазивајући притисак и главобољу. Када устанете и прочистите нос, почињете да се осећате боље, а гравитација много више помаже када сте у усправом положају.

Осим тога, хормонска неравнотежа може да буде проузрокована недостатком сна и такође може да буде повезана са имунолошком функцијом, што може да доведе до зачараног круга – непреспаваних ноћи које су резултат тог погоршања.

Дакле, обавезно спавајте што је више могуће када сте болесни, а када се ујутру пробудите и осећате се прилично лоше, имајте на уму да је то због поменуте борбе која се одвија унутар вас и да је то заправо добро за вас.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here