Данас се обележава Међународни дан физичке активности

Оболелима од дијабетеса пријају шетње

51
Фото: Pixabay

Више од две трећине одраслог, а нарочито урбаног становништва у Србији је физички неактивно, гојазно и у ризику од добијања дијабетеса и других хроничних болести, показују подаци последњег истраживања здравља становништва Србије.


Према истим тим подацима, само 4,4 одсто становника Србије бави се неком физичком активношћу која утиче на побољшање здравља, а која није везана за радне активности.

Већ 20 година, Светска здравствена организација обележава 10. мај као Међународни дан физичке активности са циљем подизања свести целокупне светске јавности о значају и важности редовне физичке активности у очувању и унапређењу здравља. Данашњи дан је познат под слоганом „Кретањем до здравља“, а односи се на умерену физичку активност без обзира на садржаје, место и време извођења.

Шетње и физичка активност чувају наше здравље, поготову ако се то ради свакодневно. Не само да је организам отпорнији на болест, него нас време проведено у природи чини срећнијима и релаксиранијим. Такође и количина калорија која се потроши током шетње није занемарљива, као ни чињеница да кратка шетња убрзава метаболизам, али постоји и низ других разлога који говоре у прилог редовној шетњи, осим бољег физичког изгледа.

– Физичка активност је један од најважнијих ослонаца за превенцију здравља, а нарочито за сузбијање дијабетеса и гојазности, односно њихову превенцију. За особе са дијабетесом и све нас који смо посвећени овој болести, одлична је вест заокруживање модерних иновативних терапија за лечење, али не смемо занемарити физичку активност. Она је неизоставни део правилног живота са дијабетесом. За спречавање шећерне болести и гојазности потребно је између два до три сата умерене физичке активности недељно и зато је шетња идеална – истиче др Јелена Станарчић Гајовић, са Клинике за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма Клиничког центра Србије.

Путем апликације „Отвори плави круг“ корисници могу да сазнају многе корисне информације о здрављу, дијабетесу и превенцији шећерне болести, активностима, терминима и локацијама за организоване едукативно- здравствене шетње, када су термини бесплатне нордијске школе ходања и многе друге занимљиве информације.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here