Данас је Међународни дан планете Земље

Циљ овог дана јесте да се људи подстакну да предузму акције које ће допринети очувању планете

Фото: Pixabay

Данас, 22. априла, обележава се Међународни дан наше планете. Први пут је обележен 1970. године и од тада се обележава широм света као дан посвећен подизању свести о важности очувања животне средине и природних ресурса на планети Земљи.


Циљ овог дана јесте да се људи подстакну да предузму акције које ће допринети очувању планете, смањењу загађења и заштити природних екосистема.

Широм света се овај дан обележава на различите начине. Ово је дан када се људи окупљају и организују разне активности које промовишу очување животне средине и подстичу их да рационално користе природне ресурсе и на тај начин воде рачуна о својој планети.

Неке од уобичајених активности које се организују на овај дан укључују:

  • Чишћење паркова, плажа и других јавних простора од смећа и отпада;
    Садња дрвећа и других биљака;
  • Подизање свести кроз организовање предавања, семинара и конференција о важности очувања животне средине;
  • Промоција рециклаже и других активности које смањују загађење животне средине;
  • Организовање маршева и демонстрација како би се скренула пажња на важност очувања животне средине и борбе против климатских промена.

Осим ових активности, неке земље и организације организују догађаје који трају цео месец, у којима се људи позивају да преузму одређене акције које ће помоћи у очувању животне средине.

Човек и природа су нераскидиво повезани и тога се треба подсећати сваког дана, не само данас! Постоји много начина на које ми, као појединци, можемо допринети очувању наше планете:

  • Смањите количину пластике коју користите: користите вишекратно употребљиве врећице за куповину, посуде за чување хране, флаше за воду и друге производе;
  • Рециклирајте: разврстајте своје смеће и рециклирајте папир, пластику, стакло, метал и други материјал који се може рециклирати;
  • Штедите енергију: смањите потрошњу струје тако што ћете искључивати уређаје који нису у употреби, користити ЛЕД сијалице, смањити температуру у просторијама током зиме и слично;
  • Користите јавни превоз или бицикл: смањите емисију штетних гасова тако што ћете користити јавни превоз, бицикл или пешачити уместо да возите аутомобил;
  • Садите дрвеће: посадите дрво у свом дворишту или се придружите локалној организацији која организује садњу дрвећа у вашој заједници.

Ово су само неки од начина на које можете допринети очувању животне средине. Важно је да се сви заједно ангажујемо како бисмо заштитили нашу планету и осигурали да будуће генерације, такође, могу да уживају у њеним благодетима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here