Guščija mast kao nezaobilazni lek u domu

645
GETTY IMAGES

Jedan od najefikasnijih lekova protiv bolesti disajnih puteva odavno je poznat  narodnoj medicini. Potpuno prirodno sredstvo protiv kašlja, bronhitisa i astme – guščiju mast, koristile su i naše bake, a sve češću primenu pronalazi i u modernoj medicini, u obliku preparata.

Guščiju mast prepoznaćete po karakterističnom mirisu i žutoj boji. Prava domaća guščija mast se lako razmazuje i topi na sobnoj temperaturi. Kada se topi, postaje „ikrasta“ i ima jedinstven ukus. Dobija se topljenjem sala guske na tihoj vatri. Najnovija istraživanja pokazuju da je veoma bogata omega 3 masnim kiselinama što ovu mast čini veoma zdravom.

Veoma kvalitetnu guščiju mast dobićete od gusana, i to onih koji se kolju na jesen. Razlog tome leži u pripremi gusana za zimu, s obzirom da bi salo trebalo da ga čuva od hladnoće. Ženke i zimi nose jaja, pa je količina njihove masti manja. U svakom slučaju, čak i ako ne znate da li je mast od ženke ili mužjaka ove životinje, to neće smanjiti efikasnost na lečenje pluća i  bronhija.

Guske su uzgajane još u Starom Egiptu, još 2 i po milenijuma pre naše ere. Iz Starog Egipta, uzgoj se širi na Mediteran, a od 7. veka možemo govoriti da se gaje namenski kako bi se koristilo njihovo meso, mast i perje. Gajenje gusaka se dalje širi na Evropu, a konkretna upotreba guščije masti kao leka počinje od 20. veka.

Tridesetih i četrdesetih godina guščiji loj se koristi za lečenje bolesti disajnih puteva, poput bronhitisa i kašlja. Mast se mazala na grudi, za lečenje kašlja i leđa, kako bi se olakšao bol.

Danas se guščija mast koristi u mnogim svetskim kuhinjama, jer jelima daje sočan i izdašan ukus. Primenjuje se kao lek,a sve češće se koristi i u kozmetici.

 

KAKO DELUJE GUŠČIJA MAST KOD ASTME?

Mast deluje tako što rastvara sluz nagomilanu u bronhijama i podstiče da se iskašljavanjem izbaci iz organizma. Olakšava disanje, leči i teže oblike bronhitisa, a naročito se primenjuje kod dece astmatičara.

Guščija mast primenjuje se spolja, kao oblog ili se može jesti. Deo lekovitih materija se absorbuje preko kože, kada koristite obloge, a veliki udeo ima i toplota koja se pritom stvara. To razara nagomilani sekret i omogućava da vazduh prođe kroz bronhije bez smetnji.

Primenu nalazi i u lečenju kože, jer pomaže koži da se regeneriše i štiti je od spoljnih uticaja.

 

LEKOVITOST GUŠČIJE MASTI

Masti su važan deo uravnotežene ishrane, a guščja mast je bogata esencijalnim masnim kiselinama. Esencijalne masne kiseline neophodne su za pravilno i normalno funkcionisanje organizma. Guščja mast obiluje i vitaminima A, K, E i D koji su neophodni za rast.

Guščija kiselina sadrži monozasićene masne kiseline. One pomažu snižavanje nezdravog holesterola u krvi, a ima ih još u koštunjavom voću i maslinama. Guščja mast sadrži i oleinsku kiselinu.

Guščija mast sadrži daleko manje zasićenih masnih kiselina od putera i maslaca.

KAKO NABAVITI GUŠČIJU MAST?

Najbolje je mast nabaviti od proverenih prodavaca sa sela. Ukoliko je to nemoguće, pomoći će i gotov proizvod koji možete kupiti čak i boljim supermarketima.

Guščiju mast možete i napraviti kod kuće. Potrebno vam je oko 300 g svežeg guščjeg sala koje je neohodno iseći na kockice i staviti u šerpu. Topite salo na umerenoj temperaturi, nikako visokoj, kako biste izbegli da se ono prži.

Kada se salo istopi, procedite i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, dobićete guščju mast koja se može koristiti. Mast se čuva u frižideru, zatvorena. Pre upotrebe, treba je malo otopiti na sobnoj temperaturi.

KO TREBA DA JE KORISTI?

Guščija mast se naročito preporučuje deci, a posebno bebama koje ne umeju da istresu nos i iskašlju sekret iz pluća. Njima se mast može mazati pomalo i u nozdrve, uz obloge na grudima. Osim za lečenje kašlja, guščija mast se pokazala i kao sjajan lek za upalu pluća i astmu, kod obolelih svih starosnih dobi.

UPOTREBA GUŠČIJE MASTI ZA LEČENJE I UBLAŽAVANJE SIMPTOMA ASTME

Kada se guščija mast upotrebljava za lečenje, odnosno ublažavanje simptoma astme, primenjujte je u kombinaciji sa toplim napicima. Najbolje je da to bude šerbet ili čajevi, a uključite je i u pripremu pilećih supa.

1. Oblog od guščije masti

Na pamčnu krpu ili tetra pelenu nanesite deblji sloj guščije masti. Krpa ili pelena treba da bude velične grudi vašeg deteta ili obolele osobe. Oblog stavite na grudi, pa pokrijte najlonskom folijom, kesom ili još jednom krpom. Kada ste stavili oblog, osoba treba da bude pokrivena i utopljena.

Umesto krpe, možete staviti i hartiju. Dakle, namažete deblji sloj guščje masti, nalepite hartiju preko, pa je probušite ponegde viljuškom. Učvrstite gazom, pa prespavate.

Oblog je najbolje stavljati pre spavanja da bi se prespavalo sa njim. Za jače opstruktivne napade, stavljajte i preko dana oblog, ali tada mora da se odleži sat do dva.

Boljitak možete osetiti već sutradan, a u kombinaciji sa čajevima i supama, sigurno ćete podstaći izbacivanje šlajma. Uz obloge je dobra kombinacija čaj od majčine dušice.

2. Guščija mast i mleko

U šolju toplog mleka rastopite kašiku guščije masti za odrasle, odnosno kašičicu ako pripremate napitak za decu. Za potpuni efekat, pijte napitak 2 – 3 puta dnevno sa razmakom 4 – 5 sati, sve dok simptomi traju.

3. Guščija mast i med

Otopite oko 200 g sala od guske na tihoj vatri dok ne dobijete bistru žutu mast, pa procedite i ostavite da se malo ohladi. U mast dodajte 200 g livadskog meda, dok se još ne stegne. Prespite u staklene tegle i čuvajte u frižideru.

Preporučeno je da dnevno odrasli uzimaju 2 – 3 supene kašike, a deca 2 – 3 kafene kašičice masti. Da biste deci lakše dali, izmešajte sa toplim mlekom.

4. Sirup od guščije masti

Za sirup vam je potrebno litar vode, supena kašika meda, supena kašika guščije masti, oko 30 listova lovorovog lista i 100 g limuna.

Limun iseckajte na sitno, pa dodajte u vodu. Za njim dodajte i lovor, mast i med, pa kuvajte sve dok voda do pola ne upari.

Zatim sklonite sa vatre i procedite, sipajte u staklenu bocu i pijte sirup ujutru i uveče.

5. Guščija mast i kupus

Nabavite što veće i svežije listove kupusa. Pomešajte med i guščiju mast, a listove kupusa malo poparite.

Namažite med na prsa, pa preko stavite kupus da se zalepi. Zatim prekrijte krpom i stegnite da se oblog ne pomera.

Treba držati obloge preko noći, a po potrebi i nekoliko puta u toku dana.

6. Guščija mast i beli luk za ublažavanje simptoma astme

Potpuno sitno iseckajte ili izgnječite čen belog luka, pa dodajte kašičicu meda i kašičicu guščije masti. Sve lepo umutite i pijte 3 kašičice u toku dana.

Smeša se koristi sve dok je potrebno ublažavati simptome astme, odnosno dok se kašalj ne smiri.

7. Guščija i svinjska mast

Za recept vam je potrebno:

  • pola kilograma guščije masti,
  • pola kilograma svinjske masti,
  • jedna veća kisela jabuka,
  • glavica crnog luka,
  • so,
  • biber
  • i začini po želji.

Na mašini za meso sameljite guščji loj, pa ga stavite u šerpu i dodajte svinjsku mast. Veoma sitno iseckajte luk i jabuku, pa dodajte u šerpu i topite sve na blagoj temperaturi. Topljenje treba da traje 2 i po do 3 sata, uz povremeno mešanje.

Nakon toga, mast treba da bude bezbojna, a luk i jabuka da se potpuno otope. Sve procedite na sitnoj cediljki, pa ako želite dodajte nešto od začina da bi ukus bio lepši.

Sve izmešati, sipati u željeni sud, pa ostaviti do narednog dana na hladnom mestu, ali ne u frižideru.

Sutradan je smesa gotova i čuva se poklopljena u frižideru.

Kao lek, ovo jelo se koristi 3 puta dnevno po kašičica.

Kao predjelo, seče se na manje kocke.

8. Guščija mast i jaje za ublažavanje simptoma astma, bronhitisa i kašlja

Ovo je veoma star recept za ublažavanje simptoma astme, bronhitisa i kašlja.

Jednu kašiku smeđeg šećera otopite, pa nalijte šoljom mleka dok ne počne da vri. U drugoj, dubljoj šolji umutite jaje, kašičicu smeđeg šećera i kašičicu guščije masti, pa prelijte vrelim mlekom.

Napitak se pije što topliji, a kako je slatkog ukusa, i deca ga mogu prihvatiti bez problema.

Ograničenja u upotrebi guščije masti

Mada kada nastanu opstrukcije kod astmatičara nema temperature, treba znati da obloge od guščije masti ne bi trebalo da koristite kada imate povišenu temperaturu. Naime, loj tada otvara pore i zagreva organizam, što će izazvati kontraefekat od onog koji želite da postignete.

Birajte tkaninu od prirodnih materijala za obloge i obavezno pokrijte grudi. Krpa može biti pamučna ili lanena, a ako koristite hartiju, bolje je da ona ne bude reciklirana. Novine nisu najbolji izbor zbog olova koji se koristi u štamparijama.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here