Како успешно узгајати орхидеје?

Уколико добијете орхидеју за 8. март, ево неколико корисних савета како да је сачувате

770
Фото: Pixabay

Приликом куповине, одаберите биљку здраву и развијену, без трагова оштећења. Орхидеје су скупе, а сваки тип има посебне захтеве за узгој. Постоје правила која су уопштена за све култиваре. Ако сте почетник, одаберите орхидеју која је једноставна за узгој, јер је само мали број од хиљада познатих врста прикладан за узгој у кући.


Можете је ставити на било које место, али је неопходно добро осветљење. Прозор окренут према истоку или западу је најприкладнији, треба да буде засењен, а посуду с биљком пожељно је повремено окретати и удаљити од прозора ако су ноћи хладне. Кућне орхидеје не подносе врућ и загушљив ваздух па је добро проветравање потребно и зими, а за време сунчаних и топлих дана можете је ставити напоље.

У затвореном избегавајте промају која може да уништи биљку. Током летњих месеци орхидеје редовно прихрањујте. Воле мању посуду, али је потребно после неколико година узгоја биљку поделити и пресадити.

Захтева посебан супстрат

Саде се у посебан супстрат за орхидеје. Ако га сами правите треба да је:

  • произведен уз дубоко агротехничко знање;
  • да садржи најбоље сировине из целог света, које су одличне и врло ефикасне формулације;
  • погодује оптималном прозрачивању кореновог система.

Компоненте супстрата које дају најбоље услове за раст и развој су кора од бора и кокосова влакна. Кора од бора даје оптималну аерацију О2 и главна је компонента супстрата који се користе за епифитске и полуземаљске орхидеје. Идеална је за стварање влажног и врло богатог ваздуха околине око корена. Кокосова влакна омогућавају стварање идеалне мешавине за одржавање влаге и прозрачивања корена. Како бисте били сигурни да сте обезбедили вашим орхидејама потребан супстрат најбоље је да се одлучите за куповину готовог.

Услови за узгој

Када је реч о температурама за узгој, правило је да дневна лети буде око 21°С, зими око 16°С, а ноћне треба да су ниже за пет степени од дневних, јер су хладније ноћи важне за њихов узгој.

Место на које сте је ставили, треба да је засењено од директног сунца, али им је потребно 10 до 15 сати светла дневно, па им је и зими потребно осигурати умерену расвету. Компост за узгој орхидеја треба одржавати влажним, а у току зиме смањите заливање. Приликом заливања треба употребити меку одстајалу воду, а површину супстрата пустите да се исуши до следећег. Влажност ваздуха је јако важна, потребно је повремено оросити листове. Биљку је потребно пресадити када приметите да је дошло до поремећаја у расту. Приликом пресађивања можете је и размножити, тако што ћете је поделити водећи рачуна да свака нова има најмање три избојка. Сваки је потребно подупрети.

Посебни проблеми при узгоју орхидеја

Код узгоја орхидеја могу се јавити многобројни проблеми. Смеђе мрље на лишћу, уколико су тврде, су последица сунчаних ожеготина и биљку треба засенити. Уколико су ове мрље мекане, знак је да се ради о гљивичном обољењу и таква заражена места треба одмах одстранити.

Плесан на листовима се развија уколико орошавамо листове у хладним условима јер вода споро испарава. Водораван или падајући раст је најчешће последица недостатка светла. Уколико је довољно светлости, а биљка се овако развија, ради се о неправилном заливању. Када биљка не цвета, узрок може бити свака неправилност у узгоју. Уколико је биљка здрава и правилно расте, тада је највероватнији узрок недостатак светла.

Узгој терестричких орхидеја

Уколико се одлучите за узгој орхидеја напољу ваш избор треба да буде терестричка орхидеја, које се узгајају у супстрату или лиснатом хумусу. Хране се уобичајеним начином путем корена или кртола. Оне су сасвим отпорне на мраз до -18°С, тако да се могу у скоро свим подручјима узгајати на отвореном и то по могућности у неутралном до киселом земљишту.

Уколико је сува зима и нема снежног покривача или је земља јако мокра, може доћи до измрзавања. У условима хладнијих подручја боље их је узгајати у посудама у супстрату као и епифитске уз додатак једног дела песка на два дела супстрата.

У време вегетације боље их је узгајати вани у посудама или у тресетној цветној рондели, а у току зиме и периода мировања их треба одржавати сувим.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here