Апел женама да пријаве надлежнима гинеколошко-акушерско насиље

Тема о којој се мало говори

408
Фото: Pixabay

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је да је, без пријављивања гинеколошко-акушерског насиља надлежнима и постојања доказа, женама тешко пружити одговарајућу заштиту.


Пашалић је, у интервјуу за Данас, рекао да је кацеларија Заштитника, поводом две притужбе на поступање здравствених радника у установама Гинеколошко-акушерске клинике, почетком фербуара покренула контролу правилности и законитости рада Министарства здравља, тражећи информацију о свим чињеницама и околностима битним за тај случај.

Шест месеци касније, још нема одговора на питање да ли је у том случају дошло до пропуста.

Разлог за то је, према наводима Данаса, чињеница да још није завршена ванредна спољна провера квалитета стручног рада ГАК Народни фронт.

Канцеларија Заштитника је добила обавештење од Министарства да је спроведен инспекцијски надзор у ГАК Народни фронт, као и да су иницирани инспекцијски надзори у свим породилиштима у Србији, те да нису утврђени пропусти у раду здравствених установа.

Осим инспекцијског надзора, постоји и могућност покретања ванредне спољне провере квалитета стручног рада одређене здравствене установе и то на захтев грађана, привредног друштва или установе.

На питање колико је гинеколошко-акушерско насиље распрострањено, Пашалић тврди да Заштитник није раније добијао пријаве у вези са том појавом, те да не може бити утврђено колико је она честа.

Са друге стране, адвокатица Тања Арсић сматра да је тај облик насиља веома распрострањен, али да се о њему тек сада говори.

„Без подизања свести целог друштва о томе кроз шта жене пролазе и шта би заправо морала да подразумева заштита њиховог тела, њиховог потомства и достојанства, не можемо се надати да ће решавање по пријавама за акушерско насиље у здравственимм установама бити ефикасније и брже“, истакла је Арсић.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here