Игра као стваралачка активност детета

Ауторка текста: Маријана Штокленски, мастер учитељ

248

Игра је нераздвојен сегмент детињства. Она је за децу пут спознавања света, као и самих себе. Дете се кроз игру слободно изражава. Игра покреће мисао, развија памћење, машту, стваралачке способности…


Зашто је игра за децу важна?

Игра поспешује дечије физичке и когнитивне способности, развија моторику, развија емоције, помаже у социјализацији, учи децу стрпељењу и толеранцији. Игра ангажује све дететове квалитете и способности. Дете у игри ствара, проналази нешто ново и оригинално. Игра навикава децу на скромност, поштовање туђег мишљења и суда. Ускратити дечију игру, значи стати на пут његовом развитку.

Кроз игру деца уче

Најефикасији начин усвајања градива је путем игре. Деца кроз игру спонтано уче. Учење је тада ненаметнуто и не посматра се као обавеза већ разонода. Кроз игру деца уче логички да размишљају и самостално долазе до решења и такав вид учења је стимулативан и поспешује логичко размишљање код деце.

Игра поспешује дечију креативност

Деца у игри истражују околину, проналазе решења и решавање проблема. Када деца осмисле своју игру креативност највише долази до изражаја. Дете се тада уживи у улогу из своје маште. Детету увек треба дати могућност да познате играчке и материјале користи на нове начине.

Игра утиче на моторички, когнитивни, социјални и емоцијални развој детета

Кроз игру у којима је дете физички активно повећава се спретност, покретљивост, прецизност, брзина, баланс, флексибилност. Активно дете има позитивне емоције, отворено је ка другима, дружољубиво је, комуникативно је и лакше се социјализује. Деца у игри проширују свој речник, повећавају своју вербалну способност, уче се да логички и рационално размишљају и решавају проблеме, увиђају узроке и последице чиме се повећава њихово самопоуздање и задовољство постигнутим.

Деца која се играју су срећна деца

Деци је урођено да се слободно изражавају, игра пружа могућност осећај слободе јер у игри је све могуће. Машта и игра немају граница, дете у игри може да узима разне улоге. Игра је извор дечије искрене и безмерне радости. Смех, безбрижност и уживање неодвојиви су пратиоци дечије игре!

Дете у игри види смисао свог постојања! У едукативном центру “Полетарац” трудимо се да на разне начине стимулишемо дечију креативност и стваралаштво кроз игру. Деца узраста од 4 до 10 година присуствују креативним радионицама где све њихове креативне способности долазе до изражаја, уче кроз игру, изводе огледе и на тај начин долазе сами до закључка и бољег памћења усвојеног градива.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here