На које ствари треба обратити пажњу током јесење вожње?

Потребан је додатни опрез возача

Foto: Pixabay

Почела је јесен и сада је потребан додатни опрез возача, јер у ово доба године морају да се прилагоде отежаним условима током вожње. Клизаво је, магле су честе и мрак је. Ево где треба бити посебно пажљив.


Јесен захтева другачија правила у вожњи.

Напољу ће бити све тамније и дани ће трајати све краће, а киша, магла и тмурно време утичу на возаче и њихове возачке способности много више него што мислите. Уз теже разбуђивање и слабију концентрацију за воланом, и путеви су све клизавији. То су типичне јесење опасности на које морамо да рачунамо и да се због тога прилагодимо новим условима и избегнемо их, пише портал Нова.рс.

Јесење опасности

Поготово је опасно лишће које пада са дрвећа и путеве чини невероватно клизавим. Коловози ван града су посебно ризични, а тамо у току јесени морате рачунати и на дивљач која је у ово доба године активна и представља невероватан ризик.

Зато возите опрезно и поштујте следеће савете:

1. Када је видљивост лоша и када је напољу киша, нека вам буду укључена оборена светла и успорите темпо.

2. Иако нема снега и леда, знајте да је пут кочења и сада много дужи него по сувом коловозу. Зато је време да правите веће растојање од возила испред.

3. Обезбедите рефлектујуће прслуке за све путнике, односно имајте их онолико колико имате седишта у возилу, јер, уколико станете поред пута и напустите возило, по оваквом тмурном времену и без сигурносног прслука нико вас неће уочити на време.

Не игноришите лишће по путу

Опало јесење лишће и влага чине наше путеве налик клизавом тепиху. Посебно опрезни будите приликом вожње кроз шумовите пределе где често дува ветар.

Овде је најважније да успорите и да заборавите на нагле покрете управљачем због проклизавања и дужег пута кочења.

Блато је опасно

Сезона жетве траје до децембра, а трактори који са њива излазе на пут остављају огромне количине блата за собом. Овде је огроман ризик од проклизавања који се може догодити чак и при обичном претицању. Савет: склоните ногу са педале гаса и направите веће растојање јер овде се пут кочења опасно продужава.

Како по магли

Увек долази ниоткуда али брзо. Овде је најважније имати магленке, возити споро и држати веће растојање. Зависно од видљивости морате прилагодити брзину: 50 метара једнако 50 км/х.

Задње светло за маглу укључите само ако је видљивост мања од 50 метара, а највећа брзина тада нека буде 50 км/х. Прочитајте зашто је важно да угасите задње светло за маглу када је на путу нема.

Слушајте упозорења

Јесење олује сваке године праве све озбиљнију штету. Дрвеће које се сруши често буде узрок многих саобраћајних незгода а посебно у шумовитим деловима када возачима блокира пут.

Савет: обратите пажњу на упозорења која се емитују на радију или телевизији и знајте да је некад много боље напустити возило у случају јаке олује.

Дивљач на путу

Немојте потцењивати опасности које вребају због животињских коридора а којима ми пролазимо аутомобилима. Ако возите 50 км/х, при удару се тежина животиње увећава чак 25 пута!

Ризик је највећи у сумрак и рану зору, па обавезно поштујте знакове упозорења, смањите брзину и увек будите спремни на кочење.

Шта да проверите на возилу

Не само да ви треба да будете добро припремљени и концентрисани током јесени, већ ово важи и за ваш аутомобил. Проверите и по потреби замените метлице брисача. Проверите антифриз и сипајте зимску течност за стакла, уклоните нечистоће са одвода и вентилације, замените кабински филтер и спречите замагљивање прозора коју узрокује влага.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here