Posetili smo pijacu: Kupuje se i po jedan krompir

3131
Svratili smo na pijacu u Bačkoj Palanaci da vidimo kakva je ponuda u februaru. Cene prehrambenih proizvoda, voća, povrća i hemije na pijaci znatno su povoljnije nego u marketima, a raznovrsna ponuda pruža mogućnost da se na jednom mestu pronađe sve što je potrebno za domaćinstvo.

Prema rečima trgovaca, bogata ponuda ipak nije dovoljna da privuče kupce. Veću prodaju očekuju u prazničnom i u letnjem periodu, dok sad prosto nije sezona i uglavnom dolaze stare mušterije, naviknute na svoje prodavce i njihov kvalitet robe. Iako nije sezona, na tezgama se mogu naći sve vrste povrća i voća, pa čak i jagode.


O tome kakva je ponuda i prodaja u februaru, rekao nam je Milenko Petrović, mladi dečko koga smo zatekli za prvom tezgom kada se uđe u pijacu.

„Prodaja ide jako slabo u februaru, mnogo manje se kupuje nego prošlog meseca, što je i opravdano, jer je u januaru bilo mnogo praznika i slavlja pa su ljudi više kupovali. Kada poredim ovaj period ove i prošle godine, mogu reći da je prodaja pala za 30%. Generalno prodaja je jako loša i kupuje se i po dva krompira, jedna narandža što se godinama unazad nije dešavalo“.

Cene robe u februaru su dosta niže nego prošlog meseca, ali je kupovna moć ovog meseca drastično pala. Mada, ovde su kupci veoma specifični, na primer kupuju se karfiol, tikvice i brokoli koji sada imaju visoku cenu, dok slabije ide prodaja banana, narandži i mandarina koje su veoma povoljne u ovom periodu godine. Trenutno imamo u ponudi jagode, tj. imali smo, jer smo već jutros sve prodali, iako im je cena 400 dinara za 600 grama. Veoma neobično da se skuplji proizvodi prodaju više nego jeftini, a kupaca je sve manje. Što se tiče kupovine ovih dana, najviše se prodaju tikvice, luk, krompir i zelena salata“, ističe Milenko.

Kompletna ponuda i na našoj pijaci povrća i voća je iz uvoza. Trenutno se može naći i dinja iz Italije, jagoda i narandža iz Španije. Jedino je spanać iz plastenika i zelena salata, koja je dosta sitnija od uvozne iz Italije.

Kako Milenko navodi on bira najkvalitetniju robu iz uvoza bez obzira na cene, jer je probao svašta i trenutno se kod njega mogu naći provereni i kvalitetni proizvodi prve klase. Jer kako on kaže, bitno je da kupac zadovoljan i da se vrati da ponovo kupi.

Iako se većina proizvoda prodaje na kilogram, skoro i da nema takve kupovine – jedna tikvica,dva paradajza, jedna, dve papričice, tek da bude sveže za salatu.

U ponudi se mogu naći tikvice koje su 300 dinara, kojima je cena u januaru bila 400 dinara, cena karfiola i brokolija je 250 dinara koja je pala sa 450 dinara dok paprika i dalje ima visoku cenu od 350 dinara po kili. Što se tiče belog luka u ponudi se može naći domaći za koji morate izdvojiti 1000 dinara za kilu i kineski koji je 200 dinara kila.

– Kako kaže Mlenko domaći se više prodaje i znatno je kvalitetniji od kineskog koji ukoliko duže stoji dobija zelenu boju. Domaći se uglavnom više prodaje, što je pohvalno da se i tu kupci ne obaziru na nižu cenu.

Milenko na pijaci prodaje nekoliko godina unazad, njegova porodica se bavi proizvodnjom i preprodajom voća i povrća već dvadeset godina. Trude se da imaju najkvalitetniju robu prve klase. Kako on kaže uvek se nađe neki nezadovoljan kupac koji poredi robu iz marketa i robu sa pijace, koje su neuporedive po kvalitetu i svežini.

Ima svega, ponuda je raznovrsna, ima i ljudi, ali nema para.

Prodavci u sve težoj poziciji

Pijaca jeste puna raznovrsne ponude i sve tezge su većinom popunjena, ali kako prodavci ističu cene pijačnine su veoma visoke i teško da prodaja može pokriti troškove. Kako oni ističu, bore se sa marketima u kojima se može naći lošija roba sa manjom cenom za kojom kupci hrle, jer kvalitet danas više nije kriterijum nego cena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here