Zbog nedostatka vrtića, formiraju se vaspitne grupe sa 20 posto više dece

1618

Na sednici Opštinskog veća održanoj juče u zgradi opštine Bačka Palanka jedna od tačaka dnevnog reda bila je i donošenje rešenja o formiranju vaspitnih grupa sa do 20 posto većim brojem dece.


Ovo se odnosi na upis u školskoj 2018/2019 u PU „Mladost“, ali i prethodnih godina u ovo vreme javljao se isti problem. Liste čekanja iz godine u godinu uvek postoje jer nema dovoljno vrtića, pa su u ovoj ustanovi primorani da formiraju vaspitne grupe sa većim brojem dece od propisanog normativa.

Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju propisan je broj dece koja se upisuju u vaspitnu grupu istog uzrasta. Istim zakonom propisano je i da se veći broj dece od normativa može upisati ukoliko utvrđenom mrežom objekata i izgrađenim kapacitetima ne mogu biti obuhvaćena sva deca.

[wonderplugin_slider id=9]

 

„Nažalost, mi smo i ove godine u situaciji da imamo listu čekanja, tako da smo morali ovakav predlog izneti jer je to u skladu sa zakonom. Ovo je za sad privremeno rešenje, dok ne budemo na drugačiji način mogli da rešimo ovaj problem, tačnije da proširimo kapacitete“, izjavila je rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Opštine Bačka Palanka, Miroslava Šolaja.

Veći broj dece se utvrđuje na sledeći način:

  • Deca od 1-2 godine normativ je 12, a 20% veći broj je 14
  • Deca od 2-3 godine normativ je 16, a 20% veći broj je 19
  • Deca od 3-4 godine normativ je 20, a 20% veći broj je 24
  • Deca od 4-5,5 godina normativ je 24, a 20% veći broj je 29
  • Deca od 5,5-6 godina normativ je 26, a 20% veći broj je 31

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here