Poznati dobitnici Oktobarske nagrade za 2018. godinu

2717

BAČKA PALANKA: Na 26. sednici Skupštine opštine Bačka Palanka održanoj danas (02.10.), doneta je odluka o dobitnicima Oktobarske nagrade Opštine Bačka Palanka za 2018. godinu.


Nagrada u vidu plakete dodeljuje se Predškolskoj ustanovi „Mladost“ iz Bačke Palanke  – za postignute rezultate na polju pedagoškog rada.

Nagrada u vidu zlatne značke dodeljuje se:

  • Branislavu Šobotu iz Bačke Palanke – za postignute rezultate na polju humanitarnog rada;
  • Dragutinu Karlu Kostelcu iz Bačke Palanke – za postignute rezultate u oblasti sporta;
  • Nenadu Živkovu iz Bačke Palanke – za postignute rezultate u oblasti kulturne delatnosti;

Predškolska ustanova „Mladost“ Bačka Palanka

PU „Mladost“ ove godine slavi svoj jubilej, 50 godina postojanja, razvoja i uspešnog rada. Ova ustanova zapošljava 135 radnika od kojih je 87 uključeno u neposrednu realizaciju vaspitno-obrazovnog rada sa decom.

Ustanova je dobitnik brojnih priznanja za rad – priznanje „Dr Đorđe Natošević“ koje Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje dodeluje predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, kao i dve zlatne medalje za kvalitet rada na Sajmu obrazovanja. Radne 2017/2018. godine Komisija za eksternu evaluaciju Ministarstva prosvete, ocenila je rad PU „Mladost“ najvišom ocenom.

Ova ustanova je pokretač i glavni realizator velike manifestacije pod nazivom „Sportska olimpijada“, koja se poslednje dve godine organizuje na nivou južnobačkog okruga.

Branislav Šobot iz Bačke Palanke, sekretar Crvenog krsta opštine Bačka Palanka

Branislav Šobot

Jedan od najvećih humanista grada i opštine Bačka Palanka jeste Branislav Šobot – Beli, sekretar Crvenog krsta u Bačkoj Palanci.

Prostor u kom je smešten bačkopalanački Crveni krst zahvaljujući Belom postao je prava institucija grada – savremen, funkcionalan, domaćinski uređen prostor. Na njegovu inicijativu izgrađeno je odmaralište u Bagremari.

Zahvaljujući Branislavu Šobotu, Crveni krst Bačke Palanke radi permanentno i kontinuirano. Dve manifestacije koje je Šobot osmislio su „Dvorište lepih želja“ i humanitarni koncert „Deca deci“.

Kolege za njega kažu da je vizionar, čovek od akcije, onaj koji inspiriše i motiviše ljude oko sebe, a isto mišljenje o njemu imaju i zaposleni u lokalnoj samoupravi koji sa njim sarađuju.

Dragutin Karlo Kostelac iz Bačke Palanke, prvi predsednik Kajak kanu kluba „Tarkett“ 

Dragutin Karlo Kostelac

Dragutin Karlo Kostelac rođen je 1936. u Bogojevu. Prvi je predsednik KK „Tarkett“ i doživotni počasni predsednik.

Kao veliki zaljubljenik u sport teško je nabrojati šta je sve učinio za dobrobit sporta u našoj sredini. Poželeo je dobrodošlicu prvoj rukometnoj lopti, metafori za početak bačkopalanačkog sporta. Igrao je rukomet, gimnastiku i višeboj.

Autor je monografije „Kroz talase do zvezda“ za jubilej 40 godina od osnivanja kluba. Nagrađen je plaketom Saveza fizičke kulture za postignute rezultate i doprinos razvoju fizičke kulture, priznanjem Kajakaškog saveza Srbije za životno delo.

Nenad Neša Živkov iz Bačke Palanke, predsednik Književnog kluba „Dis“ i član društva književnika Vojvodine

Nenad Neša Živkov

Godine 2009. Nenad Živkov dobio je zahvalnicu za doprinos u razvoju bibliotekarstva u Bačkoj Palanci. Ušao je u antologiju dečije poezije pod nazivom „Kad srce zasvetluca“ koju je priredio poznati pesnik Pero Zubac. Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ 2011. godine dodelila mu je diplomu za posebno angažovanje i trud uložen u rad sa decom.

Tvorac je Disovih dana, međunarodne manifestacije koja je poznata u celoj Srbiji kao i Međunarodnog književnog konkursa za najlepšu ljubavnu pesmu – Disovo zlaćano pero.

 

[wonderplugin_slider id=26]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here