U Bačkoj Palanci protivzakonito osudili maloletne migrante

2076
Фото: Carina

Trojica maloletnih izbeglica iz Avganistana, nalaze su u novosadskom okružnom zatvoru za odrasle, pošto nisu imali novca da plate kazne zbog pokušaja da nelegalno pređu granicu sa Hrvatskom, prenosi N1.


Predsednik prekršajnog suda iz Bačke Palanke, Mile Marijanović, koji je osudio grupu Avganistanaca na novčane kazne, za N1 tvrdi da nije znao da je reč o maloletnicima. U Beogradskom centru za ljudska prava kažu da je ovim slučajem Srbija grubo povredila osnovna ljudska prava i konvenciju o pravima deteta.

Grupa od šest Avganistanaca, od kojih su trojica maloletnici, sakrivena u jednom kamionu, kod Bačke Palanke, pokušala je da pređe granicu sa Hrvatskom. Policija ih je otkrila i uhapsila. Umesto na teritoriji Evropske unije, ubrzo su završili u sudnici prekršajnog suda.

Foto: Printscreen

Osuđenici nisu imali da plate kazne od po 10 hiljada dinara, te su se svi zajedno našli u jednoj od ćelija zatvora u Novom Sadu. Kako se dogodilo da i maloletnici budu iza rešetaka zajedno sa odraslim osobama?

„Dogodilo se tako što im je policija uskratila pravo na besplatnu pravnu pomoć, pravo na prevodioca i pravo da se izjasne o prekršajima koji im se stavljaju na teret, a ta ista prava su im uskraćena u samom prekršajnom postupku, nije im omogućen prevodilac, nije im omogućen pravni zastupnik, i nisu sprovedene druge procedure kojima bi se utvrdio njihov uzrast nakon kog taj postupak nije trebalo ni da se vodi“, objašnjava Nikola Kovačević iz Beogradskog centra za ljudska prava.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Jedan od dečaka sa kojim su pravnici Beogradskog centra za ljudska prava, u prisustvu prevodioca, razgovarali u zatvoru, rekao im je da on govori samo paštu jezik, te da ni jednog momenta nije mogao da shvati šta se zapravo dešava. Predsednik Prekršajnog suda u Bačkoj Palanci za N1 kaže – poštovali smo zakon.

Foto: Printscreen

„Sporazumeli smo se tako što je jedan od šestorice okrivljenih govorio engleski i prevodio ostalima. Za paštu, koji je maternji jezik okrivljenih, nemamo prevodioca. Prema podacima koje je policija dostavila Sudu sve osobe koje su osuđene bile su punoletne. Okrivljeni kod sebe nisu imali nijedan dokument, a policija je utvrdila njihov identitet“, navodi predsednik Prekršajnog suda u Bačkoj Palanci Mile Marijanović.

Međutim, dva dečaka kažu da su imala dokument koji je izdao Komesarijat za izbeglice i migracije u Krnjači, i u kome je pisalo da su stari 16 i 17 godina.

„Ta dokumenta su im oduzeta od strane MUP-a, kako oni tvrde, i mi im zapravo i verujemo, zato što, dok su oni bili u policijskoj stanici, su slali slike tih dokumenata jednom od njihovih staratelja, koji nam je te slike dalje prosledio, policija je imala podatke da su maloletni, imali su čak i kontakt sa jednim od staratelja maloletnih dečaka, ali je policija rekla – to je nadležnost Prekršajnog suda, tako da se vidi da propusti postoje u radu i jednih i drugih“, kaže Nikola Kovačević.

Foto: N1

Žrtve tih propusta su trojica dečaka iza rešetaka. Ukoliko Apelacioni sud hitno ne reaguje na žalbe Komiteta pravnika za ljudska prava, oni će u zatvoru ostati do 24 januara.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here