Proslava Svetog Vasilija Ostroškog – crkvene slave u Novoj Gajdobri

1359
Foto: Nikola Janičić

NOVA GAJDOBRA: Danas (12.05.) se u Novoj Gajdobri proslavlja crkvena slava Sveti Vasilije Ostroški.

Uz prisustvo velikog broja vernika, novogajdobrana i gostiju, liturgija je u crkvi „Svetog Vasilija Ostroškog“ služena od 9 časova.

Liturgiju je služio Arhijerejski namesnik otac Brane Milovac uz sasluženje penzionisanog namesnika Radoslava Živanova i sveštenika koji su službovali u Gajdobri i u Novoj Gajdobri, Oca Predraga Milutina i Novice Rakića kao i sadašnjeg paroha oca Aleksandra Brašanca.

Posebno svečanim ovaj sveti čin je učinio hor Svetog Jovana Krstitelja iz Bačke Palanke pod rukovodstvom Snežane Žujić.

Hor Svetog Jovana Krstitelja iz Bačke PalankeHor Svetog Jovana Krstitelja iz Bačke Palanke; Foto: Nikola Janičić

U Novoj Gajdobri je danas priređena i izložba ručnih radova Udruženja žena „Jeleče“.

Od 17 časova služena je večernja služba u crkvi „Svetog Vasilija Ostroškog“.


Dani Svetog Vasilija Ostroškog u Novoj Gajdobri

Već petnaest godina MZ Nova Gajdobra zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom obeležava seosku i hramovnu slavu Sveti Vasilije Ostroški.

Ovo selo je izabralo ovog čudotvorca za svoga zašitinika jer veličina njegovih dela prevazilazi i poznata je i van okvira SPC. Sveti Vasilije Ostroški je bio episkop zahumski i srpski pravoslavni svetitelj koga crkva slavi 12. maja. Njegov dan važi za praznik kada se dešavaju najveća čuda. Njegove mošti se kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mesto su hodočašća za vernike svih religija.

Park u centru Nove Gajdobre

Manifestacija u trajanju od tri dana je počela u petak (10.05), a završava se danas (12.05.). Program je bio bogat. Organizovan je koncert KUD-a „Jovan Dučić“ sa gostima, tribina o znamenitim ženama Opštine Bačka Palanka, dečije predstave, izložbe ručnih radova Udruženja žena iz Nove Gajdobre.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here