Да ли правилно подешавате температуру на клима уређају?

2804

Избегавајте ових 7 грешака које сви радимо и клима-уређај дуго ће вас служити и угодно хладити.


1. Не мењате или не чистите филтере на клима-уређају

Филтере на клима-уређају требало би да мењате или чистите једном годишње. Због прљавих филтера ваздух ће слабије циркулисати, а клима-уређај може се и покварити. Осим тога, због прљавих филтера можете добити и већи рачун за струју, а тај пропуст скратиће и век трајања уређаја.

2. Не радите годишњи сервис клима-уређаја

Једном годишње очистите клима-уређај, а тај посао можете обавити сами уз помоћ упуства које ћете пронаћи на интернету или га можете препустити професионалцима. Годишње одржавање клима-уређаја потребно је како би састав за расхлађивање радио максимално учинковито.

3. Немате подесиви термостат

Ако имате климу с подесивим термостатом, она ће се аутоматски регулисати на температуру која је седам до максимално 10 степени нижа од оне вањске. На тај начин рачуни за струју биће вам мањи јер ће се трошити мање електричне енергије. Такође, оставите ли клима-уређај упаљен и када нисте код куће, увек оставите да клима ради на којем степену више него када сте код куће.

4. Постављате термостат на прениску температуру

Истраживања су показала да је људско тело способно да се прилагоди високим или ниским температурама прилично брзо, у року од једне до две недеље. Када још узмете у обзир да ће вам рачуни за струју бити мањи ако клима-уређај држите на вишој температури, те да ћете ређим коришћењем климе придодати и очувању околине, период прилагођавања и те како се исплати.

Зато ће бити оптимално ако клима-уређај, када је напољу изнад 30 степени Целзијуса, ради на 26 или више степени.

5. Не користите вентилатор

Било какав вентилатор помоћи ће да ваздух који циркулише кроз ваш дом буде угоднији. Имате ли вентилатор, клима-уређај ће мање радити, а самим тиме и дуже трајати. Обратите пажњу на то да се крилца на стропном вентилатору током лета окрећу супротно од смера казаљке на сату јер ће на тај начин ваздух боље циркулисати.

6. Вентилацијска крилца или термостат нису добро постављени

Ако светлост с лампе већину дана „удара“ у термостат, то може да поремети очитање термостата и узрокује да клима-уређај не ради максимално добро чак и ако вам је у просторији угодно. Нарочито ако вас нема током дана, можда нећете приметити да се клима превише „напреже“ како би расхладила простор због неправилности у раду термостата. Блокирање вентилацијских крилаца с намештајем или завесама такође ограничава циркулацију ваздуха. Зато пазите да вентилацијска крилца ничим нису блокирана, пише задовољна.хр.

7. Не спуштате ролетне и не навлачите завесе

Сунчева светлост непријатељ је вашег клима-уређаја. Спустите ли ролете и(ли) навучете завесе како бисте спречили улазак сунчевих зрака у просторију, такође ћете заштити собу од сунчеве топлине.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here