Данас је Свети Стефан

Данас се из куће износи божићна слама

2383
Фото: Printscreen/RTS

Веома поштован празник и честа слава код српског народа. У црквеним списима познат је и као Првомученик Стеван, јер је први који је страдао за веру хришћанску.


Свети Стефан је је био Јеврејин и рођак апостола Павла. Прозван је архиђаконом јер је први од седморице кога су рукоположили свети апостоли и поставили у службу око помагања сиротиње у Јерусалиму.

Снагом своје вере чинио је многа чудеса.

Први је страдао за веру хришћанску, и тако је назван и Првомученик Стеван. Као проповедник у Јерусалиму, каменован је до смрти. Његово тело тајно је узео и сахранио јеврејски кнез и потајни хришћанин Гамалил.

Мноштво је народних обичаја и веровања о Стевањдану. Најважнији посао данас је изношење божићне сламе из куће. Слама се не баца, већ ставља, ради рода и напредовања, у ракље воћног дрвећа, пчелињак или привредне зграде.

Верује се да божићна слама штити од града.

У Војводини се божићна слама уклања већ по поноћи на Стевањдан. Сламу уклањају жене, по правилу ћутећи – да се не чује како одлази Божић.

Слама се износи најчешће у виноград и посипа испод чокота, ради бољег рода грожђа. Ставља се у гнезда да кокошке боље носе јаја и легу више пилића.

Метла којом је слама у кући пометена не употребљава се током године, већ се, ради здравља, чува.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here