Brnabić: Ispunjeni svi uslovi za ukidanje vanrednog stanja

520
BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da su se stvorili svi uslovi da se ukine vanredno stanje u Srbiji uvedeno usled epidemije virusa korona i navela je da ono ne treba da traje „ni dan duže nego što je potrebno“

Brnabić je na sednici parlamenta navela da u Srbiji više od sedam dana ima manje od pet odsto zaraženih virusom korona, što je najvažniji osnov za ukidanje vanrednog stanja.
Prema njenim rečima, preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se mere postepeno ublažavaju kada se ispuni šest uslova koji su dostavljeni Ministarstvu zdravlja.
Dokazi pokazuju da je prenošenje Covid-19 kontrolisano, što smo mi ispunili već duže od sedam dana. Pod dva, zdravstveni sistemi imaju dovoljno kapaciteta da identifikuju, izoluju, testiraju i leče sve slučajeve, kao i da prate i smeštaju sve kontakte u karantin, što je sva sreća bio slučaj u Srbiji od prvog dana i to se nije promenilo“, kazala je predsednica Vlade Srbije.
Ona je dodala da su uslovi SZO da su „rizici od epidemije svedeni na minimum u okruženjima velike ranjivosti“, da se preventivne mere uspostavljaju na radnim mestima, kao i upravljanje rizikom od importovanja ili eksportovanja zaraze iz zajednica sa visokim rizikom prenošenja.
Dodala je da je poslednji uslov da lokalne zajednice učestvuju u prelasku na blaže mere.
Brnabić je ocenila da su tri osnovna uslova ispunjena i dodala da je odgovorno od Vlade da se predloži ukidanje vanrednog stanja.

Pročitajte još:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here