Ponovo u planu zabrana solarijuma maloletnicima

564

I Srbiji će uskoro, kao što je to uradio i veliki broj evropskih zemalja, zabraniti mlađima od 18 godina sunčanje u solarijumima zbog njihovog kancerogenog dejstva.


Kako piše „Blic“, poslednja zemlja koja je to učinila je Švajcarska, čija je vlada saopštila da maloletnicima treba zabraniti korišćenje solarijuma zbog rizika da duža izloženost radijaciji iz te sprave može dovesti do raka kože.

U Srbiji je, kako kažu u Ministarstvu zdravlja, formirana radna grupa za izradu segmenata koji regulišu upotrebu solarijuma, pa se može uskoro očekivati i da bi naša zemlja mogla u potpunosti da zabrani upotrebu solarijuma, u skladu sa preporukama Evropske unije.

Pomoćnik ministra zdravlja i načelnik Sektora za inspekcijske poslove Zoran Panajotović, potvrdio je za „Blic“ da će biti pooštreni uslovi za korišćenje solarijuma, kao i inspekcijski nadzori nad salonima.

„Biće tačno propisano izlaganje i određivanje minutaže, koliko telo može da primi zračenja. U konsultaciji smo sa udruženjima dermatologa koja će nam dati stručne okvire za korišćenje solarijuma. Naročito će se voditi računa o tipu kože. Na taj način ćemo učiniti da solarijumi koliko-toliko budu bezbedni. Takođe, prvi put primenjivaće se i kaznene odredbe, kako za salone kozmetike, tako i za pojedince koji se ogluše o pravila“, kaže Panajotović.

On najavljuje i da bi Srbija sledeće godine mogla u potpunosti da zabrani solarijume.

„Imajući u vidu da postoje različita viđenja korišćenja solarijuma i da su neke zemlje već zabranile njegovu upotrebu, EU je dala preporuke da se solarijumi više ne koriste. I Srbija će se voditi tim preporukama i, ukoliko stav EU po tom pitanju bude definitivan, donećemo odluku u skladu sa tim“, kaže Panajotović.

Ovako stroga pravila za upotrebu solarijuma biće uvedena zato što sve veći broj ljudi oboleva od melanoma, najopasnije vrste raka kože. U Srbiji se godišnje otkrije od 500 do 600 novih slučajeva obolelih od melanoma.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Batut“, zabeležen je porast obolevanja kod mladih koji imaju do 29 godina, i to pre svega kod devojaka. Porast obolevanja mladih žena povezan je s povećanim izlaganjem suncu, ali i korišćenjem solarijuma.

U Srbiji je još 2015. godine pokrenuta inicijativa za zabranu upotrebe solarijuma pre 18. godine. Dodajmo da je zabrana solarijuma maloletnicima pominjana i prethodnih godina, pa je tako najavljivano da će zabrana stupiti na snagu u junu 2016. godine, ali od toga nije bilo ništa.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here