Bačkopalančanin Miloš Basarić jedan je od najboljih kadeta Vojske Srbije

Prijem za Miloša Basarića kod predsednika opštine Bačka Palanka, Branislava Šušnice

3585

BAČKA PALANKA: Predsednik opštine Bačka Palanka, Branislav Šušnica upriličio je danas, (19.09.) prijem za Miloša Basarića, jednog od najuspešnijih kadeta Vojske Srbije.


Bačkopalančanin Miloš Basarić drugi je u rangu najboljih kadeta Vojne akademije (studijski program Vojnogeodetsko inženjerstvo – opšti uspeh 9,60) kojima su na svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije dodeljeni oficirski činovi, u prisustvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Na promociji oficira kadeti završne godine proizvedeni su ukazom predsednika u najmlađi oficirski čin – potporučnik. Uz to, Miloš je nagrađen posrebrenom oficirskom sabljom od strane predsednika, kao drugi u rangu 139. i 140. klase Vojne akademije za 2019. godinu.

Mlad, pametan, komunikativan Miloš sa ponosom priča o Bačkoj Palanci, ali i svom životu na Vojnoj akademiji.

Miloš Basarić

„Kao neko ko je odrastao u Bačkoj Palanci, drago mi je da mogu da se vratim ovde i budem deo ovog prijema kod predsednika opštine“, rekao je Miloš Basarić.

Do ovakvih uspeha, dodaje on, dolazi se isključivo i samo radom. Svim mladim ljudima koji razmišljaju da upišu Vojnu gimnaziju pa i Akademiju, Miloš poručuje da dobro razmisle, raspitaju se od poznanika ili prijatelja kako sve izgleda i da li ta osoba može da se uklopi u vojnički način života.

Posrebrena oficirska sablja koju je Miloš dobio tradicionalno se svake godine dodeljuje najboljim kadetima Vojne akademije od strane predsednika republike. Na njoj je ugravirano ime kadeta, uspeh i datum kada je ona dobijena.

„Ona je posrebrena i uz nju se dobija povelja koja definiše koja je simbolika sablje, na koji način se nasleđuje u familiji kao i u kojim slučajevima se ona sme koristiti. Ovo je tradicija koja traje već duži niz godina i nadam se da će biti još nosilaca ovakvog priznanja iz opštine Bačka Palanka“, kaže Miloš.

Jedan dan na Vojnoj akademiji, dodaje naš sagovornik, ispunjen je brojnim obavezama.

„Kako će izgledati dan na Akademiji, nikad se unapred ne zna, to je ono najzanimljivije od svega. Postoje brojne svečanosti, događaji, prijemi, putovanja kojih smo mi deo. Da bi se jedan oficir izgradio, mora da počne od osnovnih vojničkih stvari, mora dosta da radi. Ne može se dobro komandovati ljudima ako i sam kadet nije to doživeo. Prva i druga godina na Vojnoj akademiji su dosta intenzivne, dok se na trećoj i četvrtoj to malo smanjuje“, dodaje Basarić.

Predsednik opštine Bačka Palanka, Branislav Šušnica osvrnuo se na činjenicu da je Opština Bačka Palanka prethodne tri godine upriličila mnoštvo prijema uspešnih sportista i đaka, a današnjim prijemom se, kako kaže, izašlo iz klišea i pokazano da Bačka Palanka

„Primili smo sadašnjeg potpuročnika, našeg sugrađanina, čoveka koji je drugi po rangu na Vojnoj akademiji. Kao što smo prethodnih godina mladim uspešnim đacima govorili da su oni naša snaga i naša budućnost, svakako je ovaj potez nastavak da najbolje ugostimo i čujemo njihove planove“, rekao je Šušnica

On dodaje da je Miloš Basarić ponos Bačke Palanke, a njegov put je put kojim naši mladi sugrađani treba da se kreću.

[wonderplugin_slider id=104]

 

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here