Kako se obrazovni sistem Srbije prilagodio pandemiji Kovida-19?

141
_Royalty Free Pictures

Pandemija Kovida-19 dovela je do neizbežnih promena u životima svih ljudi, pa i onih najmlađih. Obavezne mere socijalnog distanciranja i poštovanje preventivnih mera u cilju sprečavanja širenja bolesti dovele su nadležne do zaključka da je najbolje da se nastava reorganizuje. U martu su sve škole u Srbiji otpočele sa online nastavom, koja se pokazala kao veliki izazov za naš obrazovni sistem.

Časovi su se prikazivali na nacionalnoj frekvenciji, a pored nastave kraj malih ekrana učenici su dobijali školske zadatke i od redovnih nastavnika i profesora. Insistiranje na redovnom učenju i održavanju radnih navika nije minulo tokom pandemije.

Izazovi online učenja

Organizacija škola i pristup profesora u mnogome su uticali na odnos učenika prema novonastaloj situaciji. Privatna gimnazija Arhimed u Beogradu jedna je od škola koje su dokazale da se online učenje može sprovoditi uspešno. Svi propisi Ministarstva prosvete u potpunosti su ispoštovani, baš kao i propisane mere rada u skladu sa zakonskom regulativom.

Naravno, svi su bili zabrinuti kako će se nastava održavati u do sada nepoznatim okolnostima i kako deci objasniti da je učenje obavezno i tokom izolacije. Stručne službe su olakšale proces adaptacije na nove platforme i profesorima i učenicima, te su radne obaveze u potpunosti ispunjene.

“Google učionica” se u privatnim gimnazijama u Beogradu pokazala kao idealna opcija za usvajanje novog gradiva i domaće zadatke, kao vid provere znanja. Učenici koji nisu imali tehnička sredstva nisu ostali uskraćeni, već im je škola obezbedila sva sredstva potrebna za rad.

Digitalna pismenost, koja se učenicima često zamera od strane starijih, zbog prekomerne upotrebe računara i pametnih telefona, pokazala se kao korisna veština. Učenici su brzo naučili da koriste novu platformu za učenje, a komunikacija sa profesorima putem mejla i aplikacija nije predstavljala problem. Digitalizacija, kojoj se često na teret stavlja da udaljava ljude, ovaj put je zbližila kad je bilo najpotrebnije.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

Nova školska godina

Nakon dugog odsustva, učenici su se vratili u školske klupe u septembru, a škole je upisala i potpuno nova generacija đaka. U jednom delu osnovnih i srednjih škola nastava se odvija neprekidno u školskim učionicama, dok je deo nastavu organizovao po kombinovanom sistemu – deca jedan dan idu u školu, a drugi dan časove prate online. U nekim školama se sistemi učenja smenjuju na nedeljnom nivou.

Sva odeljenja podeljena su u dve grupe – grupu A i grupu B. Tako je na svakom času prisutno maksimalno 15 učenika. Svako od njih ima školsku klupu za sebe, te je ispoštovana fizička distanca od 1.5 metra. Učenici i profesori tokom časova nose zaštitne maske, a na raspolaganju su im sredstva za dezinfekciju ruku. Časovi su u svim školama skraćeni i umesto 45, sada traju 30 minuta.

Prilagođavanje učenju pod maskama

Kako bi se uspešno posvetili novoj školskoj godini, ispunjavanju školskih obaveza i druženju sa vršnjacima, u privatnoj gimnaziji Arhimed na primer, učenici su edukovani o korona virusu i opasnostima koje nosi. U okviru edukacije učenicima i profesorima su detaljno objašnjene mere prevencije i zaštite.

Učenicima je objašnjeno kako se virus prenosi, koji su simptomi zaraze, ko su ugrožene kategorije ljudi, koliko virus može da opstane na različitim površinama, kako se pravilno vrši dezinfekcija. Objašnjeno je kako postupiti ako se javi sumnja da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom i koji su načini lečenja Kovida-19.

Gimnazije u Beogradu, kao i brojne druge škole, su propisale i obavezne mere prevencije koje se sprovode konstantno:

  • Merenje temperature prilikom ulaska u školu, a zatim obavezna dezinfekcija obuće u dezobarijeri.
  • Obavezno nošenje maske u svim prostorijama škole, osim prilikom sedenja u školskoj klupi.
  • Pravilno nošenje maske, koje podrazumeva da maska pokriva nos, usta i bradu, a metalni vrh maske kn85 da prijanja uz nos što je moguće više.
  • Maska se skida isključivo čistim rukama bez dodirivanja prednje strane.
  • Obavezno je pranje ruku toplom vodom i sapunom, kao i dezinfekcija sredstvima postavljenim u školi.
  • Poštovanje socijalne distance od 1.5m.

Utisci učenika o promenama u sistemu obrazovanja

Utisci učenika o novom sistemu učenja su mahom jednaki. Početak pandemije je zbunio, uplašio i zatekao podjednako decu i odrasle. Prisilni prekid sistema obrazovanja kakav svi poznajemo učenike je obradovao, da bi ubrzo zatim primetili prednosti standardnog učenja u prostorijama škola. Povratku u školske klupe su se svi obradovali, što zbog ponovnog susreta sa školskim drugarima, što zbog neposrednog kontakta sa profesorima.

Učenici kao prednosti redovnog odlaska u školu navode da lakše razumeju gradivo kada ga profesori objasne na času, da imaju mogućnost da pitaju sve što im nije jasno, da greške mogu lako da isprave, dok je to kod online učenja nešto teže. Takođe, na redovnim časovima gradivo se nadgrađuje i povezano je, dok je digitalno učenje mnogima ostavilo rupe u znanju i brojne nejasnoće.

Kriza koju je izazvao Kovid-19 stavila je na ispit i odrasle i decu, na ličnom, društvenom i institucionalnom nivou. Štiteći sebe štitimo i druge, a samo odgovornim i solidarnim ponašanjem moguće je prevazići sve nedaće. Timski duh uvek pobeđuje, zbog toga učenici, roditelji i profesori moraju delovati ujedinjeno u iščekivanju kraja pandemije i povratka redovnim obavezama.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here