Повећавају се казне за родитеље насилних ученика

Foto: Ilustracija

Повећање минималне казне за родитеље насилних ученика са 30.000 на 40.000 динара, једна је од новина које доносе измене Закона о основама система образовања и васпитања (ЗОСОВ).


Ово повећање новчане казне предвиђено је за родитеље уколико њихово дете прекрши чланове закона који дефинишу забрану насиља, и злостављања, као и забрану понашања које вређа углед, част и достојанство, пише Еуронеwс Србија.

Закон је ушао у скупштинску процедуру, али још није познато када ће посланици о њему гласати.

Новина је и повећање минималне казне са 5.000 на 10.000 динара уколико родитељ прекрши члан закона који регулише одговорност родитеља.

То се односи на упис детета у предшколско и у основну школу, обавезу редовног похађања наставе, али и да родитељ правда изостанке ученика, да на позив школе узме активно учешће у свим облицима васпитног рада са учеником и друго.

Повећање се односи на минималне казне, док максималне у оба случаја могу бити до 100.000 динара и то се није мењало.

Новина коју доносе измене закона је и бројчано оцењивање владања од другог разреда основне школе. Сада је бројчано оцењивано владање од шестог разреда. Владање ће се оцењивати у првом и у другом полугодишту.

У предлогу је наведено и да је школа дужна да општим актом пропише употебу мобилних телефона и других електронских уређаја, а да смернице за то доноси Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Новине у закону су и могућност појачаног васпитног рада са ученицима који чине насиље или испољавају проблематично понашање и ван школе, затим могућност друштвено-корисног рада и ангажовања ученика у оквиру појачаног васпитног рада, скраћене рокове за покретање и вођење дисциплинског поступка у случајевима теже повреде обавеза ученика.

Ученик, против кога се води дисциплински поступак, више неће моћи да се испише из школе док се води дисциплински поступак.
У поступку који је покренут за тежу повреду обавезе, ученик може бити удаљен са наставе најкраће пет радних дана, а најдуже до окончања васпитно-дисциплинског поступка.

Школа је у обавези да достави наставни материјал ученику како би се обезбедио континитет у образовању.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here