Седам погинулих, 11 повређених у ракетирању Лавова

Jош увек без отварања хуманитарних коридора

140

КИЈЕВ – Украјина и Русија се ни након два дана нису договориле око хуманитарних конвоја за евакуацију цивила из ратом захваћених подручја, изјавила је данас потпредседница украјинске владе Ирина Верешчук.


„Из безбедносних разлога, одлучено је да се данас не отварају хуманитарни коридори“, објавила је Верешчук у апликацији Телеграм, преноси Ројтерс. Коридори су последњи пут били отворени пре два дана када је договорено девет траса за евакуацију цивила, наводи британска агенција. Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је јутрос да Русија завршава стварање офанзивне групе у источном делу Украјине.

Наводи се да руске снаге настављају ракетне и артиљеријске ударе на инфраструктуру Украјине, преноси Интерфакс Украјина. Додаје се да руске снаге и даље делимично блокирају Харков и покушава да заузму Маријупољ.

Украјина: Седам погинулих, 11 повређених у ракетирању Лавова

Седам људи је погинуло, а 11 повређено у јутрошњим ракетним нападима руских снага на град Лавов на западу Украјине, саопштио је данас регионални гувернер Максим Козицки. Додао је да би број жртава могао да настави да расте, како се настављају напори спасилачких тимова, преноси Си-Ен-Ен.

– Три особе су тешко повређене, а једно дете има лакше повреде – рекао је Козицки. Навео је да су три пројектила погодила складишта, а да је четврти погодио радионицу за поправку гума. Градоначелник Лавова Андриј Садовиј рекао је да су у нападу разбијени прозори на осам стамбених зграда, као и у школи.

Русија извела пет ракетних удара на Лавов

Градоначелник западног украјинског град Лавова Андреј Садовој изјавио је да је руска војска јутрос извела пет ракетних удара на Лавов. Садовој је навео да су надлежне службе изашле на места напада и да ће касније бити познати детаљи, преноси Украјинска правда.

Кретање у Маријупољу уз дозволе руске војске

Саветник градоначелника Маријупоља, објавио је на друштвеним мрежама да руске трупе издају пропуснице за кретање по граду онима који су остали. Иако Петро Андриушченко тренутно није у Маријупољу, он је јуче изнео ову тврдњу на платформи Телеграм, поделивши фотографију на којој се види како људи стоје у реду.

„Стотине грађана морају да стану у ред да би добили пропусницу без које ће следеће недеље бити немогуће не само да се крећу између квартова града, већ и да буду на улици“, написао је он.

Андриушченко је сугерисао да „окупационе снаге вероватно прикупљају информације о онима који су остали у граду или да их филтрирају“, али ББЦ није могао независно да провери тврдње овог украјинског званичника.

Русија је потврдила да има контролу над већим делом града, као и да су украјински браниоци наводно задржани у широкој индустријској зони званој челичана Азовстал. Руски званичници су понудили да поштеде живот браниоцима Мариупопља уколико се предају у недељу, али та понуда је игнорисана.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here