Kancelarija za lokalni razvoj Bača: Socijalno stanovanje i inkluzija

183
Foto: Opština Bač

BAČ: Nikola Banjac iz Kancelarije za lokalni i ekonomski razvoj Bača kaže da im je akcenat lane bio na podršci i razvoju zapošljavanja u ovoj opštini, što će nastaviti i ove godine.


Kroz jedan projekat koji smo realizovali sa Nemačkom organizacijom GIZ, zaključno sa krajem prošle godine zaposleno je 22 lica. Dvadeset ih je već bilo kod poslodavaca, dok su dve osobe uposlene kroz samozapošljavanje, odnosno otvorili su svoju radnju, precizira Banjac. Kako dodaje, kada je reč o ostalim zapošljavanjima uglavnom je to sprovedeno kroz obuke, kako za Rome kroz poseban program kroz projekat samozapošljavanja, ali i obuke za mlade.

Na obukama su mogli da nauče kako da izrade biznis plan, nađu izvore finansiranja, ali i da nauče prava i obaveze radnih odnose, te poreze i slično.

Još uvek je aktuelan projekat prekogranične saradnje sa Hrvatskom, odnosno gradom Ilokom i opštinom Lovas, koji je počeo u junu 2019. i traje do juna ove godine. Projekat se tiče unapređenja poslovnih kompetencija, te poslovnog ambijenta u tim lokalnim samoupravama u pograničnom području, ali je akcenat stavljen na unapređenje poslovnih kompetencija kako postojećih preduzeća, malih i srednjih, preduzetnika, tako i nezaposlenih, kaže Banjac i dodaje da su gore navedeni glavni projekti kojima su se bavili u prošloj godini i koji se tiču zapošljavanja i stranih donatora.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

Osim toga, Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj ima odličnu saradnju sa Regionalnom razvojnom agencijom Bačke, koja je i partner na projektu sa GIZ-om.

Nema zapravo projekta u kojem nismo formalno i zvanično partneri ili je reč o obostranom pružanju pomoći. Partneri su nam i lokalna udruženja građana. Na projektu koji smo radili za romsku populaciju, partner nam je bilo Udruženje građana „Romsko udruženje opštine Bač“, kaže Banjac.

U toku je i javni poziv za socijalno stanovanje i aktivnu inkluziju koji finansira Evropska unija, a na koji će moći da se prijave i osobe koje su izgubile stanove u velikom požaru u Baču prošle godine.

To nam i jeste bila namera, jer veliki deo njih pripada toj kategoriji koja je pokrivena javnim pozivom koji obuhvata četiri ranjive grupe i to nam je u planu da ljude smestimo u te stanove, ukoliko naš projekat dobije podršku, kaže Banjac.

Međutim, dodaje, nije u pitanju samo izgradnja stanova i smeštaj tih lica, već se poziv odnosi i na druge mere podrške kao što je samozapošljavanje, učešće u javnim radovima, korišćenje usluge pomoći u kući i šta im već bude potrebno.

Javni poziv za ovaj projekat traje do 1.februara, a prijava je složena. Banjac kaže da redovno prate i sve konkurse na pokrajinskom, te nacionalnom nivou, te nameravaju da konkurišu.

Prošle godine smo radili i na projektno-tehničkoj dokumentaciji za kanalizaciju u naseljima opštine, kao i rekonstrukciju 30 ulica u opštini Bač, te nameravamo da se prijavimo čim se pojavi konkurs da li kod Uprave za kapitalna ulaganja APV ili kod neke druge institucije, navodi Banjac.


Pogledaj: Opština Bač turističko mesto III kategorije

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here