Ambiciozno u pčelarstvo

Proizvođač Zoran Radanović iz Bačke Palanke.

1922

Dok je išao u srednju poljoprivrednu školu u Futogu „Dr Siniša Stanković“, Zoran Radanović se bez razmišljanja odlučio za zootehničara, kako bi što više naučio i saznao o pčelama i pčelarstvu.


I njegov maturski rad se odnosio na ovu oblast. Tokom školovanja bio je stalni član školske pčelarske sekcije.

– Pre sedam godina u ovaj posao sam krenuo sa svega pet rojeve i pet košnica, seća se Zoran. – Uložio sam 450 evra, a malu pomoć na startu, pružio mi je tast koji mi je poklonio vrcaljku. Početak je bio težak. Prvi rezultati su mi dali snagu da istrajem i da nastavim da se bavim ovim zaista zanimljivim poslom. Od prvog dana, bio sam svestan da prave rezultate mogu ostvariti samo pod uslovom da selim pčelinjak, od paše do paše.

Sa puno ambicija krenuo je Zoran u pčelarenje. Iz dana u dan vredno je radio, i ništa mu nije bilo teško ni rano ustajanje, ni kasniji odlazak na počinak, prihrana pčela tokom zime, česte selidbe košnica…

– Selidba se odvija u ranim jutarnjim časovima, u svitanje dok još pčele nisu aktivne. Za dobru pašu izuzetno je važno da se pronađe pogodna lokacija, kako bi pčele što manje vremena provodile u letu, a više u uzimanju nektara. Prva paša u godini je uljana repica, zatim slede bagrem, lipa, suncokret, livadsko cveće.

Sve učestalija upotreba herbicida na našim njivama, ali i u voćnjacima predstavlja veliki problem u pčelarstvu. Član sam pčelarskog udruženja „Pčela“ iz Bačke Palanke – naglašava Zoran.

Med je podložan kristalizaciji (šećerenju), a njegova kristalizacija zavisi od sadržaja polena. Najmanje polena sadrži bagremov med i on se najsporije kristališe, dok najviše polena sadrži uljana repica, pa je med od ove biljke i najviše podložan kristalizaciji. Zoran u ovom trenutku ima pedesetak košnica. Namerava da uveća taj broj.

– U pčelarstvu pauza u radu, gotovo da i ne postoji. Istina da se tokom zime, nešto manje poslova obavlja u samom pčelinjaku, gde se kontroliše stanje i po potrebi pčele prihranjuju. U zimskom periodu mnogo vremena provodim u radionici gde pravim nove košnice i eventualno popravljam stare.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Želim da registrujem moje gazdinstvo za proizvodnju i promet meda. Kada to ostvarim, onda ću moći sa pčelinjim proizvodima da se više nego do sada, pojavljujem i na sajmovima i sličnim manifestacijama i proverim pre svega, gde sam u odnosu na ostale proizvođače meda, polenovog praha, propolis kapi…, ističe Zoran.

Sa plasmanom pčelinjih proizvoda, Zoran konstatuje da nema problema. Med najčešće prodaje stalnim kupcima, koji su se tokom prethodnih godina, uverili u njegov kvalitet. Pored toga, med sa etiketom proizvođača Zorana Radanovića može se naći na jednoj od tezgi, bačkopalanačke zelene pijace.

U želji da se što više približi svojim potencijalnim kupcima, Zoran je odlučio da se pojavljuje na sajmovima i sličnim manifestacijama. Nastupom na „Noćnom bazaru“ koji je održan u Novom Sadu 16. marta, veoma je zadovoljan. Planira da nakon registracije gazdinstva dogodine izađe prvi put i na Međunarodni poljoprivredni sajam.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here