Србија бележи раст броја кошница

Годишња производња меда већа од 7.000 тона

Foto: Canva

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је данас да се, захваљујући државној подршци пчеларима, бележи повећање броја кошница и производње меда у Србији и најавила да ће и у наредном периоду издвајања за подстицаје у том сектору бити значајна.


Танасковић је на отварању 23. Међународног стручног семинара пчеларских удружења у Алексинцу истакла да је сектор меда доживео снажан развој у претходних неколико година, при чему се мед позиционирао као значајан извозни производ Србије.

Према њеним речима, број кошница у Србији се континуирано повећава, а просечна годишња производња меда износи више од 7.000 тона, при чему је Србија земља са највише кошница по глави становника на планети.

Танасковић је указала на то да је и боља организација пчелара у погледу откупа и дистрибуције довела до повећања броја кошница, с обзиром на то да је извозна тражња повећана.

Председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић рекао је да држава данас издваја више од 7 мил ЕУР подршке пчеларству кроз субвенције, као и да је са 25% учествовала у трошковима изградње пгона за пласман меда.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here