Gimnazijalce očekuju značajne novine

Gimnazija "20. Oktobar"

1152

O novostima u Gimnaziji „20. Oktobar“, direktorka, Tamara Antić.


– Gimnazija živi nekim svojim ritmom, dešavanja idu onako kako su zacrtana. Momentalno su u toku takmičenja iz raznih predmeta, a Milena Jović, učenica III razreda je ostvarila veliki uspeh osvajanjem prvog mesta na republičkom takmičenju iz matematike, čime je ponovila prošlogodišnji uspeh, a zna se koliki trud i rad treba da se uloži da budete najbolji u državi.

Na republičko takmičenje se plasiralo i četvoro maturanata iz engleskog jezika, kao i takmičari iz informatike. Učenica II razreda, Verica Mirkov se plasirala na Književnu olimpijadu, republičko takmičenje koje će se održati u maju mesecu.

Nastavlja se i humanitarni duh kod učenika, pa preko Đačkog parlamenta organizuju humanitarni koncert, najverovatnije 27. aprila u „Korneru“ za jednu devojčicu iz Novog Sada.

Posle toga, Dramska sekcija priprema jednu predstavu za 3. maj u narodnom bioskopu, radi se o predstavi „Balkanski špijun“, a prihod će ići u humanitarne svrhe.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Dan otvorenih vrata

Gimnazija će organizovati manifestaciju „Otvorena vrata“ za učenike VIII razreda osnovnih škola, u maju mesecu, gde ćemo prikazati šta sve nudimo budućim prvacima kod nas.

Maturska ekskurzija je održana još jesenas, u oktobru, a to praktikujemo već nekoliko godina unazad, jer u maju su učenici prezauzeti pripremanjem maturskog ispita, maturantskog bala i sve to košta i vremena i sredstava. Treći razredi ove godine ne idu na ekskurziju, tu se poklapamo sa preporukom Ministarstva prosvete, ali zato sredinom maja idu drugi razredi u Smederevo i Golubac.

Stručna i opšta matura

Možda i najvažnije je spomenuti novine koje nas očekuju sledeće godine. Učenici koji će sledeće školske godine da upišu srednju školu, polagaće nacionalnu maturu, koja bi trebala da bude, na neki način, upis na fakultet. Sa visokim školama je postignut dogovor i oni će odrediti na kom nivou će učenik morati da položi maturu, da bi mogao da bude primljen kod njih. Važno je znati da postoji opšta matura i da postoji stručna matura.

Učenici stručnih škola polažu stručnu maturu, kao što je manje-više do sada to bilo, a opšta matura će biti polagana iz tri predmeta: srpskog jezika, matematike i trećeg, izbornog predmeta koji učenici sami biraju, a to je jedan od predmeta za koje postoje standardi. Postoje osnovni, srednji i napredni nivo.

Na primer, Medicinski fakultet će tražiti matematiku i srpski jezik na srednjem, a biologiju i hemiju na naprednom nivou. Takođe, budući prvi razredi će imati više izbornih predmeta nego dosadašnje generacije, a to će se desiti u dva ciklusa, prvo građansko, veronauka, drugi strani jezik, a pored toga i neki dodatni predmeti, kao što su jezik, mediji i kultura; pojedinac, grupa i društvo; zdravlje i sport; obrazovanje za održivi razvoj; umetnost i dizajn; primenjene nauke.

U trećem razredu će se opredeljivati za predmete koji će im olakšati nacionalnu maturu, već prema tome, koji fakultet žele da upišu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here