Kamiondžije negoduju zbog ugradnje elektronskih uređaja

Lokatori prave sve veće gužve i na graničnom prelazu Bačka Palanka

2043

Carina nametnula obavezu da na svojim prtljažnicima imaju elektronske uređaje, jer tvrde da je to još jedan razlog za stvaranje kolona teretnjaka na granicama.


Svaki tovar robe koji ide van granica Srbije već nekoliko nedelja prate – lokatori. Kamiondžije negoduju što im je Carina nametnula obavezu da na svojim prtljažnicima imaju elektronske uređaje, jer tvrde da je to još jedan razlog za stvaranje kolona teretnjaka na granicama. Carinici ističu da lokatori garantuju veći sigurnost, a prepreka su za šverc i krijumčarenje.

Fazna primena elektronskih lokatora počela je 21. januara, kažu iz Uprave carina (UC). Cilj je da se prati kretanje prevoznih sredstava, a time i poveća bezbednost tovara. Novim uređajima, tvrde, sprečava se nelegalna trgovina, krijumčarenje ljudi i narkotika.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Srpske prevoznike o novoj obavezi i postavljanju lokatora, nadležni su obavestili na sastancima, kako u UC, tako i u Regionalnim privrednim komorama u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Subotici. Međutim, ova odluka je izazvala veliko negodovanje vozača.

Neđo Mandić iz Udruženja za međunarodni transport, za „Novosti“, kaže da su svi vozači izrazito protiv ove odluke i da se pitaju zašto se postavljaju dodatni lokatori kada već postoje carinske plombe:

– Gužve na granicama se povećavaju od kada su carinici krenuli da postavljaju lokatore na kamione. Prvo su ih nameštali u Beogradu, Nišu i Vršcu, a sada uveliko i u ostalim gradovima, ali i na granicama. Nije nam jasno koja je svrha tih uređaja.

Prema njegovim rečima, vreme koje je potrebno da se ugradi jedan lokator je od 15 do 30 minuta po kamionu. Pored toga, dosta vremena odlazi i na slikanje i popisivanje podataka. Sve to utiče na stvaranje kolona na granicama.

– Već 15 dana naši carinici stavljaju lokatore na moj kamion, pa čekam više nego inače na granici – priča D.A. – Međutim, po istovaru u Hrvatskoj ga skidaju.

Ugrađivanje lokatora ne postoji nigde u Evropi, pa se vozači pitaju zašto su nadležni pokrenuli ovaj projekat, koji, kako kažu, za sada samo stvara probleme.

Iz UC kažu da je prva faza uvođenja lokatora uspešno okončana i da uskoro planiraju prezentaciju za medije na kojoj će predstaviti rad sistema i objasniti njihovu svrhu.

Pored plombe

Novi lokatori se, kako saznajemo, postavljaju odmah pored carinske plombe. Ovaj dodatni uređaj provlači se kroz isto mesto na kome je plomba i stavlja da visi pored nje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here