Neštin – selo voćara i vinogradara sa sve manje žitelja

1619
Neštin - panorama

NEŠTIN: Neštin je selo u Sremu, a administrativno pripada opštini Bačka Palanka. Po poslednjem popisu stanovništva ovde, između desne obale Dunava i poslednjih obronaka Fruške gore, živelo je skoro osam stotina ljudi.

Bolje upućeni kažu da se poslednjih godina broj stanovnika ovog mesta drastično smanjio te da selo danas broji jedva nešto više od pet stotina stanovnika. Mnogo starih je umrlo, mladi su se zbog posla i školovanja privremeno ili za stalno preselili u varoši i gradove. Meštani se uglavnom, pored ratarenja, bave voćarstvom i vinogradarstvom, a sve su veće površine pod voćnjacima jabuka, krušaka, bresaka.

Novom geografijom ovo selo ima velike komunikacijske probleme, pa da bi meštani došli do centra opštine moraju proći četiri granična prelaza, nekoliko kilometara kroz Hrvatsku i preko mosta do Bačke Palanke koja je udaljena oko deset kilometara. Autobus saobraća samo do Bačke Palanke, a prema Novom Sadu već godinama nema javnog prevoza.

Pogled iz Neština na most Bačka Palanka – Ilok

– Zbog problema prenošenja robe preko državne granice, kroz Hrvatsku, poljoprivrednici svoje proizvode prodaju u drugim mestima ili u dve ovdašnje zadruge – rekao je Siniša Vujasinović koji se na mestu predsednika Saveta mesne zajednice nalazi dve godine. – U voćarstvu je prisutan problem angažovanja sezonske radne snage u selu, pa se u punoj sezoni radnici traže i u Bačkoj Palanci i Novom Sadu, ali taj problem nije prisutan samo kod nas. Neštin je selo koje je ranije rešio problem vodosnabdevanja, pa se u ovdašnjim kućama pije kvalitetna izvorska fruškogorska voda. Selo je dobilo gas, a pre nekoliko godina skoro sve ulice dobile su nov sloj asfalta, urađena je nova javna rasveta.

Neštinci kažu da su zadovoljni uslugama koje im pruža opštinsko Javno komunalno preduzeće koje ovu delatnost obavlja poslednjih nekoliko godinama. – Savet MZ usvojio je Plan po kome smo predvideli da među prvim investicijama mora biti izgradnja kapele na seoskom pravoslavnom groblju – kaže Vujasinović. – Neštin i susedni Vizić jedina su sela u bačkopalanačkoj opštini koja na svojim grobljima nemaju kapele i to je velik problem.

Prisutan je i problem deponije smeća. Mada „Komunalprojekt“ svake druge srede odnosi komunalni otpad i sa te strane nema primedbi, ali deponiju treba urediti. Zdravstvena ambulanta, kao i veterinar rade svakodnevno, a apoteka je otvorena jedan dan u nedelji. U selu radi odeljenje Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Bačke Palanke, a deca pohađaju prva četiri razreda. Školu je ove godine pohađalo 30 dece od čega su dvoje mališana bili predškolci, pa će iduće školske godine u našem selu biti dva đaka prvaka.

Selo ima fudbalski klub, mladi se bave folklorom u prostorima prelepe višenamenske zgrade MZ u centru Neština, postoji i lovačko društvo sa oko 80 članova. Leti selo oživi, jer deca koja se školuju u gradovima dođu kući na ferije, dolaze gosti, rodbina, ali i brojni vikendaši, jer u okolini ovog sela uz obalu Dunava ima oko stotinu kuća za odmor. Poslednjih godina ovo selo našlo se i na turističkoj karti Turističke organizacije Bačke Palanke. Organizuju se posete grupa izletnika ili učesnika nekih manifestacija koji posećuju ovdašnju Srpsku kuću iz 17. veka koja je i muzej na otvorenom, ali i neke od ovdašnjih vinarija koje organizuju degustacije rakije, vina i hrane.

Crkva Svetih Kozme i Damjana

Gosti posećuju i ovdašnju pravoslavnu crkvu koja je izgrađena 1759. godine i posvećena svetim Vračima Kozmi i Damjanu. Posebno je vredan ikonostas koji je 1773. godine uradio Teodor Dimitrijević Kračun, a od posebne vrednosti je i čudotvorna ikona Presvete Bogorodice, te velik broj vrednih knjiga i predmeta od 18. veka do danas. Od 1792. godine ovde je počela sa radom škola koja je bila u sastavu crkve, a danas je zgrada škole u Crkvenoškolskoj ulici, preko puta hrama. U selu je davno podignu spomen obelisk (rad Jovana Soldatovića), a na njegovim bakarnim pločama je preko 200 imena meštana palih kao borci za slobodu u Drugom svetskom ratu, ali i žrtve ustaškog terora. U selu je i obeležje sa krstom koje je selo podiglo meštanima koji su kao srpski doborovoljci učestvovali u Prvom svetskom ratu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here