Proslava Svetog Save u opštini Bačka Palanka

1598

U navečerje praznika prvog srpskog Arhiepiskopa u Prosvetitelja Save, u Bačkoj Palanci je održana Svetosavska akademija u gradskom bioskopu.


Akademija je otvorena Svetosavskom himnom „Uskliknimo sljubavlju“ koju su otpevali učenici Gimanzije 20. oktobar uz Bačke Palanke, kojima je dirigovala profesor Snežana Žujić. Svetosavsku besedu je izgovorio dr Boris Stojkovski, profesor Filozofskog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.

U programu svečane akademije učestvovali su još učenici bačkopalanačkih osnovnih i srednjih škola, sa svojim veroučiteljima i crkveni hor Sveti Jovan Krstitelj.

Na dan praznika Svetoga Save, u hramu Pokrova Presvete Bogorodice, svetom Liturgijom je načalstvovao protonamesnik Brane Milovac, uz sasluženje protonamesnika Milana Uzurovog i đakona Srboljuba Srdića.

U Svetojovanovskom hramu, svetu Liturgiju je služio protojerej Predrag Milutin. U produžetku su deca predškolskog i školskog uzrasta proiznosila recitacije u čast Svetoga Oca Save.

U svim Osnovnim i Srednjim školama, kao i u predškolsoj ustanovi Mladost, prerezani su slavski kolači i osvećeno slavsko koljivo, uz prigodan program dece.

Silbaš

U nedelju 27. januara 2019. godine, na praznik Svetitelja Save, služena je sveta Liturgija, na kojoj je prisustvovala deca iz škole „Braća Novakov“ i pričestila se Prečasnim tajnama Hristovim. Na kraji svete Liturgije, prerezan je slavski kolač i blagosiljano žito. Svetosavski kumovi su bili Strahinja i Lana Malić, a za sledeću godinu se prijavila Anastasija Obradović.

Na kraju uz pojanje himne svetom Savi deca su recitovala pesme o Rastku Nemanjiću – svetom Savi. Potom se u školi „Braća Novakov“ prerezao slavski kolač i blagosiljano slavsko koljivo u prisustvu direktora škole gospodina Đoke Milića sa nastavnim kadrom škole i učenicima. Prisustvovali su prečasni prezviteri Tomislav Živković, paroh paroški i Nikola Temerinac, paroh despotovački i panjifararka Slovačke evangeličke crkve, Jasmina Kotas Medveđ.

Parage

Svetu Liturgiju na praznig prvog srpskog Arhiepiskopa Svetoga Save, služio je prezviter Tomislav Živković. U produžetku svete Liturgije, prerezan je slavski kolač i osvećeno slavsko koljivo sa decom predškolskog i školskog uzrasta Osnovne škole „Braća Novakov“ iz Paraga, sa svojim učiteljicama. Nakon toga su deca održala recital Svetitelju Savi i dobila paketiće od Crkvene opštine. Na svetoj Liturgiji je prisustvovao predsednik Opštine Bačka Palanka, gospodin Branislav Šušnica.

Despotovo

Praznik prvog srpskog arhiepiskopa – Savindan, molitveno su proslavili žitelji Despotova. Svetoj Liturgiji prisustvovao je veliki broj dece iz naše škole koja su pristupila Svetoj Čaši. Potom je u Osnovnoj školi „Braća Novakov“ prerezan slavski kolač i izvršen čin blagosiljanja žita. Tom prilikom izveden je dramski komad „Sveti Sava“ koji je pripremila nastavnica veronauke Stanislava Temerinac. U 15.00 časova posle večernjeg bogosluženja već tradicionalno je priređen recital gde je svako dete koje je recitovalo i bilo prisutno, dobilo prigodan paketić.

Čelarevo

U nedelju 27.januara 2019. godine, u Čelarevu, svečano je proslavljen praznik Svetog Save. Proslava praznika otpočela je Svetom Liturgijom kojom je načalstvovao paroh čelarevsko-gložanski prezviter Marko Bubulj, uz sasluživanje penzionisanog sveštenika oca Ilije Ivića. Hram je bio ispunjen decom i omladinom, koji su se pričestili Svetim Hristovim Tajnama, a nakon Svete Liturgije, deca koja pohađaju veronauku izvela su recital u čast Svetom Savi, koji su pripremili sa svojim veroučiteljom Mirkom Čipakom.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Takođe i nekoliko dece predškolskog uzrasta izvelo je recitacije koje su pripremili sa svojim roditeljima. Svako dete bilo je nagrađeno svetosavskim paketićem. Nakon podele paketića, svi u hramu su gromoglasno zapojali Himnu Svetom Savi.

Svečanost je nastavljena u Osnovnoj školi “Zdravko Čelar”, gde je u večernjim satima održana Svetosavska Akademija, koji su organizovali nastavnici i veroučitelj u ovoj školi. Nakon rezanja slavskog kolača i blagosiljanja koljiva, prigodnu svetosavsku besedu izgovorio je sveštenik Marko Bubulj, podsetivši na značaj i ulogu Svetog Save u našim životima.

Tovariševo

Svetu Liturgiju u hramu Svetog Grigorija Bogoslova u Tovariševu, služio je protojerej Dragoljub Erdeljan. Zatim u Osnovnoj školi „Mileta Protić, prerezan je slavski kolač i osvećeno slavsko koljivo, uz prigodan program dece.

Mladenovo

Proslava Svetog Save je otpočela prazničnim bdenijem. Sveta Liturgija na sam dan praznika služena je u 9,00 časova. Prisutna su bila deca nižih razreda OŠ Branko Ćopić iz Mladenova na čelu sa direktorom Slobodanom Rokvićem i Katihetom Đurom Rodićem, kao i sva predškolska deca. Slavski kolač je pripremio Marko Dragojlović, učenik trećeg razreda. Nakon Liturgije deca su recitovala pesmice u čast Svetog Save a za trud i ljubav dobili su poklon pakete.

Nakon svete Liturgije prerezani je kolač u OŠ Branko Ćopić, a nakon toga deca su izvela prigodan program.

Obrovac

Proslava Sv.Save u parohiji obrovačkoj proslavljena je na dostojanstven način. Sveta Liturguja počela je u 9 časova. Za pevnicom su pojali ovdašnji bogoslovi. Apostol je čitao svršeni bogoslov Stevan Puškar, kumovi su bili deca Danijela i Biljana Radonjić. Tradicionalno deklemovanje recitacija počelo je posle rezanja kolača i blagosiljanja koljiva. Deci je podeljeno je 80 paketića. U ovdašnjoj Osnovnoj školi svečana proslava Svetog Save počela je u 14 časova. Kuma je bila nastavnica Milica Bubulj sa svojom porodicom.

Gajdobra

Svetu Liturgiju u Gajdobri, u hramu Svetih apostola Petra i Pavla, na Praznik Savindana ,služio je nadležni paroh Aleksandar Brašanac. Na svetoj Liturgiji je prisustvovao veći broj dece iz osnovne škole „Jovan Dučić“ iz Gajdobre, sa nastavnicima i direktorom. Katiheta Boris Kuzmanović je pripremio decu koja su izvela prigodan program, recital i predstavu o Svetom Savi. Deci su spremljeni paketići. Nadležni sveštenik je zatim i u Osnovnim školama, prerezao slavski kolač i osvetio slavsko koljivo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here