Slučaj palanačke službenice PIO: Penzije za „Mrtve duše“

1702

BAČKA PALANKA: Kada se u jednoj palanci otkrije da se neko dočepao skoro 200.000 evra, sasvim je normalno da se raspali mašta, da se šire priče „iz dobro obaveštenih izvora”, kojih nema u zvaničnim saopštenjima nadležnih, da se dodaje, ispravlja…


Slučaj službenice PIO u Bačkoj Palanci, gde njeno bivše radno mesto, pre odlaska u penziju, pa u zatvor, te na slobodu, zovu „mlađi referent”, odmah je mnoge asocirao na Šojićevu i Pantićevu situaciju iz filma „Tesna koža”, s razlikom što je Pantić uhvaćen u krađi toalet papira, a ne posle 13 godina isplaćivanja penzija pokojnika na svoje račune. Oni načitaniji imaće asocijaciju na ruski klasik Gogoljeve „Mrtve duše”.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Nije ovo šaljiva priča već tema koja je ozbiljno uzdrmala ne samo čaršiju već i mnoge nadležne, unela sumnju u sistem, a dobrodošla onima koji sve i svašta kritikuju. Mnogi su ubeđeni da to službenica nije mogla raditi sama 13 godina, da je u pitanju organizacija ili zavera. Ako je i sama radila, rezonski je postaviti pitanje – zar je niko nije kontrolisao 13 godina?!

Širi se i verzija po kojoj je nikad ne bi uhvatili da slučajno nije napravila samo jednu grešku. „Sveznalice” tek sada plaše normalan svet, jer sumnjaju da je i pre „mlađe referentkinje” neko mogao isto ovo da radi, možda i u drugim filijalama. Oni koji traže dlaku u jajetu vele da je malo čudno što je po hapšenju treći dan puštena da se brani sa slobode, jer sve je priznala. Pa kako će se braniti kada je sve priznala?! Vele, takva je procedura.

Dokoni računaju šta se sve moglo uraditi sa parama koje su bile u igri. Vele, ako ništa drugo mogla se urediti fasada PIO sa koje otpada malter, pa oronula štrči u centru Palanke. Palančani se sećaju slučaja kada su sa ušiju vremešne pokojnice ukradene zlatne minđuše. Nije to isto kao kada sebi isplaćuješ penzije pokojnih, ali nisu oštećeni pokojnici, jer njih to više ne tangira, već živi. Nije bilo tako davno kada je rečeno da je svojevremeno nestao ceo penzioni fond. Ne sećamo se da je za to iko odgovarao, čak nije rečeno ni ko je spiskao penzije onih koji su decenijama uplaćivali za mirno treće doba. Sada je jasno da je novac u fondovima ponegde bio „na izvolte”.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here