Stupar: Prigovori pacijenata svedeni na minimum

Dom zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ - uspešna prošla godina i planovi za sledeću

2052

Direktor Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“, dr Goran Stupar, osvrćući se na 2018. godinu rekao je da je poslovanje u prošloj godini, što se ekonomskih parametara tiče bilo uspešno, a prigovori pacijenata zaštitniku prava, svedeni su na minimum.


– U okviru ustanove trudimo se da pacijentima izađemo u susret maksimalno. Ekonomski parametri nas svrstavaju među prvih deset domova zdravlja u Srbiji, apoteka nam je u prošloj godini prebacila plan od 74 miliona dinara i ostvarila 81 milion. Kroz Medicinu rada smo ostvarili priličnu sumu sopstvenih prihoda koje su nam omogućile normalno funkcionisanje ostalih službi, da se kupe nedostajući lekovi i sanitetski materijal, potom da se obnovi i kompjuterska oprema i kupili smo i dva putnička vozila za potrebe službe kućnog lečenja i zanovili smo i vozni park u našim službama po selima.

– Prošle godine smo završili i građevinske radove u ambulanti u Gajdobri (zamena krova i stolarije, sređivanje prilaza), u ambulanti u Silbašu (nova stolarija i prilazi ambulanti). Slične intervencije ćemo uraditi i u Novoj Gajdobri i Mladenovu, a ako ostane sredstava, i u Obrovcu. Sve u svemu, prošla 2018. godina je bila uspešna.

– Vratili su nam se i lekari sa specijalizacije, na Medicini rada dr Tijana Vuković, internista dr Goran Latković, pedijatar Jelena Borovnica Samardžija, ginekolog Kristina Ivković Šunjka, fizijatar Nataša Babić. S njima smo ojačani i možemo pružiti korisnicima kvalitetnu zdrvastvenu uslugu.

[wonderplugin_slider id=64]

 

– Iz sopstvenih sredstava, a uz pomoć lokalne samouprave, mi angažujemo po potrebi dečijeg hirurga i otropeda. Kod odlazaka lekara na godišnji odmor, mi iz sopstvenih sredstava angažujemo zamenu, tako da pružanje zdravstvene usluge u našem domu zdravlja je konstantno tokom cele godine. Naš dom zdravlja ima i vanbolničku hemodijalizu, trenutno se dijalizira šezdesetak pacijenata i dolaze iz opština Bačka Palanka, Bač, Bački Petrovac i Novi Sad. Imamo tu izvrsnu doktorku Draganu Pilipović, koja je internista i subspecijalista nefrolog.

– U naš dom zdravlja se najviše javljaju oboleli od kardio-vaskularnih bolesti i šećerne bolesti. Te dve bolesti su dominantne u našoj populaciji, kako je to u svetu, a Vojvodina je prednjači po šećernoj bolesti u Srbiji.

– Pravila Super fudbalske lige Srbije predviđaju prisustvo lekara obe ekipe plus potuno opremljeno vozilo Službe hitne medicinske pomoći sa ekipom na utakmica OFK Bačke na stadionu „Slavko Maletin Vava“. To smo i obezbedili.

– U saradnji sa Skupštinom opštine mi smo aplikovali Upravi za kapitalna ulaganja, gde je napravljen jedan ozbiljan projekat za rekonstrukciju kompletne centralne zgrade Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“, gde je planirana nadogradnja jednog sprata, rekonstrukcija zgrade od sistema grejanja, električne instalacije, informatičke instalacije, dakle svi segmenti su pokriveni.

– Najviše su angažovani JP „Standard“ iz našeg grada i JP „Urbanizam“ iz Šida na izradi projekta koji će iznositi oko 180 miliona dinara. Planirano je i proširenje parkinga, postavljanje rampe-nastrešnice za hitnu službu za zaštitu pacijenata od vremenskih prilika.

– Krećemo sa radom u Službi za ginekologiju, kao najurgentniji, potom jednu po jednu od službi i to neće ometati rad i pružanje usluga. Radovi će se završiti za oko dve godine.

Na kraju, dr Goran Stupar nam je svima dao savet, kako da što manje tražimo usluge ustanove na čijem čelu se nalazi:

– Preporučujem uravnoteženu ishranu i potrošnju u toku dana. Ujutro i uveče unos i potrošnja treba budu podjednaki, jer ja sam lično protiv svih dijeta, nisam ni pristalica vegetarijanske ni samo mesne ishrane. Ali treba i imati kulturu rekreativnih aktivnosti shodno godinama, tri do četiri puta nedeljno koristiti blagodeti Palanke i njene okoline za šetnje, što će biti apsolutno dobar trening i za krvne sudove ,za srce, za pluća i za kompletan mišićno-koštani sistem. Ako nam je infarkt ili moždani udar signal da nabrojano učinimo, tada smo već zakasnili.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here