Šušnica: Deca sa posebnim potrebama dobiće dnevni boravak u Bačkoj Palanci

Sa sednice Skupštine opštine Bačka Palanka

2639

BAČKA PALANKA: Jedna od najvažnijih tačaka dnevnog reda na današnjoj sednici Skupštine opštine Bačka Palanka, je i budžet za 2020. godinu koji je usvojen sa 26 glasova odbornika.


Predsednik opštine Bačka Palanka, Branislav Šušnica pričao je o projektima koji su završeni, ali i svim onim koji nas očekuju u narednoj godini.

Branislav Šušnica

„Prevashodno smo se opredelili da završimo sve započete projekte u 2019. godini i uveli nešto novo. Nabavka kolor doplera je jedna od novina i to je pre svega zasluga građana opštine Bačka Palanka, kako bi se njima omogućilo da ne moraju da putuju u Vrbas ili Novi Sad, plaćaju privatno, već da imaju u svom Domu zdravlja što kvalitetnije lečenje“, kaže Šušnica.

Jedan od glavnih projekata, koji se realizuju u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja jeste rekonstrukcija, sanacija i nadogradnja Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“, čija je vrednost preko 4,5 miliona evra.

„Taj projekat je predat kako bi se konačno dobila krajnja saglasnost za raspisivanje javne nabavke i da bi se mogli započeti radovi u sledećoj godini“, ističe predsednik opštine.

Takođe preko Kancelarije za javna ulaganja, prema rečima Branislava Šušnice, izvršiće se sanacija osnovne škole u Gajdobri, a ovaj projekat je vredan preko 1,5 milion evra. Kroz isti izvor finansiranja, nastaviće se i radovi u školi u Pivnicama.

[wonderplugin_slider id=67]

 

„Preko Uprave za kapitalna ulaganja sledi završetak kanalizacione mreže u Obrovcu, koja će biti završena u januaru, kao i sportska sala u Despotovu, čije otvaranje očekujemo početkom drugog polugodišta“, naglašava Šušnica.

Završetak vrtića u Silbašu takođe se očekuje u narednoj 2020. godini. Naime, dva puta je „padao“ isti tender i nije bilo moguće završiti vrtić u roku koji je prvobitno predviđen.

„Nadamo se da će sa početkom drugog polugodišta i vrtić u Silbašu biti otvoren i predat na upotrebu PU „Mladost“.

Završava se projekat rekonstrukcije puta Begeč – Bačka Palanka

Rekonstrukcija i nadogradnja puta Begeč – Bačka Palanka, naglašava Šušnica, jedan je od prioriteta.

„Očekujemo izgradnju početkom sledeće godine. Trenutno su, kako kažu iz Puteva Srbije, na nivou lokacijskih uslova i završetka projekta, pa da se konačno završi uređenje puta koji je veoma važan za građane i privredu“, dodaje Branislav Šušnica.

Regatna staza proglašena za projekat od nacionalnog značaja

Prema oceni predsednika opštine, izgradnja Regatnog centra predstavlja najveći projekat za opštinu Bačka Palanka koji će, kako kaže, promeniti lice naše opštine.

„Bačka Palanka će postati turistički i sportski grad, kako bi građani i Opština mogli da očekuju zaradu od turizma. Ovo je prvi sportski projekat od javnog značaja za Republiku Srbiju, što nam svakako olakšava dobijanje građevinske dozvole i početak izgradnje“, kaže naš sagovornik.

Radi se projekat za dnevni boravak za decu sa posebnim potrebama

Puno polemike za skupštinskom govornicom vodilo se oko potrebe za dnevnim boravkom za decu sa posebnim potrebama. Roditelji se već godinama unazad obraćaju nadležnima, Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama u Bačkoj Palanci postoji četiri decenije i takođe su lokalnoj vlasti izneli inicijativu za dobijanje dnevnog boravka.

„Roditelji dece sa posebnim potrebama su bili kod mene na razgovoru gde smo došli do zajedničkog zaključka. Očekujem Ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zorana Đorđevića koji treba da poseti opštinu Bačka Palanka da sa njim pričamo upravo o toj temi. Projekat za dnevni boravak se radi, nisam hteo da polemišem oko toga, jer ne želim to da koristim kao politički marketing“, naglašava Šušnica.

Opštinska vlast je, kaže on, takođe na inicijativu roditelja dece sa posebnim potrebama, obezbedila prevoz do Srednje škole „Milan Petrović“ u Novom Sadu.

„Naša obaveza je da napravimo taj boravak i to ćemo sigurno ispuniti“, rekao je predsednik opštine Bačka Palanka, Branislav Šušnica.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here