Tužna slika dvorca Dunđerski (VIDEO)

2903
Foto: Printscreen/RTS

Dvorac Dunđerskih u Čelarevu, kod Bačke Palanke, od izuzetnog je nacionalnog značaja, a godinama je zatvoren za posetioce. Razlog je restauracija koja nikada nije završena. Više puta je bio meta lopova, a nedavno je ponovo išaran grafitima, piše RTS.


Pre više od veka Laza Kostić je u dvorcu kod Bačke Palanke pisao pesme Lenki Dunđerski, a umesto stihova jedne od najlepših srpskih pesama – „Santa Maria della Salute“, na spomeniku kulture se danas nalaze plitka poezija i navijačke poruke. To nije prvi put, a u Muzeju Vojvodine, koji se brine o njemu, kažu da su nemoćni.

[wonderplugin_slider id=174]

 

„Fotografišemo te žvrljotine, prijavimo policiji da bi pronašla počinioce jer nama se čini šteta. Dakle za vrlo kratko vreme nanese se šteta. Nama treba puno vremena i određenih postupaka, da bi to ispravili, da bi to prekrečili“, objašnjava direktor Muzeja Vojvodine Drago Njegovan.

Vandali su mu skinuli i krov, zatim i bakarne oluke, a pokradena su i blaga neprocenjive vrednosti, poput lustera, mesinganih kvaka, bronzanih slova.

Policija je više puta hapsila počinioce, ali to nije sprečilo devastaciju spomenika kulture.

„Dalje se kralo sa tog objekta, pa je on prokišnjavao, pa smo onda sanirali te posledice. Posle toga smo, zbog vandala koji su provalili u taj objekat izlomili stolariju i drvenariju, morali kompletno statički da saniramo objekat“, navodi direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa.

Dvorac je nakon Drugog svetskog rata oduzet porodici Dunđerski, a 1970. godine stavljen je pod najviši stepen zaštite.

U njemu je bio muzej stilskog nameštaja iz 18. i 19. veka, koji se danas nalazi u dvorcu u Kulpinu.

Muzej je bio dobro posećen, a bio je i u programu đačkih ekskurzija, međutim, zatvoren je još 2002. godine kada su započeti konzervatorsko-restauratorski radovi. Od tada do danas muzej je zatvoren za posetioce.

[wonderplugin_slider id=104]

 

I park oko dvorca štiti država, kao prirodno dobro, jer se u njemu nalazi preko 120 retkih stabala iz čitavog sveta.

Samo tri, od četrdeset i devet dvoraca u Vojvodini, su pod prvim stepenom zaštite države, a on je jedan od njih.

Ipak, danas nema ni struju, a za video-nadzor i čuvara nema novca.

Nema ga ni za nastavak restauracije, a svakim danom za obnovu ovog objekta potrebno ga je sve više.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here